Onečišćen Raški zaljev - uzroci se utvrđuju

Onečišćen Raški zaljev - uzroci se utvrđuju

(foto: Dino Stanin/Pixsell)

Dio Raškog zaljeva, odnosno velika površina mora uz obalu, jutros je onečišćen teškim gorivom, najvjerojatnije naftom. Dojava je stigla oko deset sati nakon čega je alarmiran Županijski operativni centar kako bi se utvrdilo čime je točno onečišćen zaljev i koliko je goriva iscurilo.

Prema neslužbenim informacijama moguće je da je onečišćenje izazvalo istjecanje goriva iz nekog od brodova u obližnjoj luci Bršica, no u pulskoj Lučkoj kapetanija čiji su djelatnici na mjestu događaja zajedno sa ostalim službama zasad ne mogu ništa potvrditi.

Lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc ističe kako se trenutačno utvrđuju uzroci i eventualni počinitelj onečišćenja. Ujedno se utvrđuje i je li onečišćenje uzrokovalo istjecanje ugljikovodika s obližnjih brodova. U tijeku je čišćenje i ograđivanje onečišćene površine s branama kako se onečišćenje ne bi proširilo, a sutra se kreće s čišćenjem plaže u Trgetu.

Brenko Škerjanc je pojasnila i kako je more onečišćeno ugljikovodicima, a s čime točno znat će se nakon što to utvrdi detaljna analiza. Uzorci mora su uzeti i rezultat će najvjerojatnije biti poznat sutra, zaključila je Dolores Brenko Škerjanc.