Otvara se uređeni Arheološki park Vižula

Otvara se uređeni Arheološki park Vižula

Arheološki park Vižula (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

U povodu obilježavanja Dana općine Medulin danas se otvara Arheološki park Vižula, na istoimenom medulinskom poluotoku. Održat će se i svečana sjednica Općinskog vijeća, a navečer će na platou kod Malina uslijediti zabavno-glazbeni program.

Projekt 'Arheološki park Vižula' ostvaren je u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Odnosi se na integrirano ulaganje u uređenje poluotoka Vižule kao arheološkog parka za posjetitelje, kao i na razvoj turističkih sadržaja, infrastrukture te sustava upravljanja i promocije temeljenih na kulturnoj baštini, stoji u izvješću Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Financiranje je osigurano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020. Budžet je  19.645.579 kuna, a iznos bespovratnih sredstava 16.040.624 kuna. Nositelj projekta je Općina Medulin, a kao partner je sudjelovao Hrvatski restauratorski zavod, koji je proveo istraživanja podvodnog dijela arheološkog nalazišta.

Opći cilj ovog značajnog projekta je obnova i valorizacija kulturne baštine te doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju Medulina kao prepoznatljivog odredišta kulturnoga i povijesnog turizma. U realizaciji projekta sudjelovali su i Turistička zajednica Medulina, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Fakultet ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković', potom Javna ustanova Kamenjak, Institut društvenih znanosti 'Ivo Pilar' te Hrvatski restauratorski zavod.