Otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija

Otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija
Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije

(foto: screenshot/HRT)

U Puli je otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, koji je smješten na Usponu Frane Glavinića. To je prvi takav centar u Hrvatskoj, a svrha mu je znanost i inovacije približiti djeci od vrtićke dobi do završnih razreda srednjih škola. Centar je osnovala Istarska razvojna agencija IDA, a u njega je uloženo 800 tisuća kuna europskog novca.

Unutarnji prostor novog Centra za popularizaciju znanosti i inovacija je površine 200 četvornih metara, a u njemu će se učenici na edukacijama i radionicama baviti znanošću i inovacijama te proučavati temeljne prirodne zakone na jednostavan i zanimljiv način. 800 tisuća kuna, koliko je uloženo u opremanje Centra, osigurano je iz europskog projekta 'Smartinno', kaže direktor IDE Boris Sabatti.

Ideja o osnivanju Centra nastala je u sklopu planiranja da se u Puli opreme laboratoriji za fiziku, pa je onda odlučeno da se na jednom mjestu učenicima omogući proučavanje svih prirodnih znanosti, rekao je glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pule Anton Pletikos. Zajednica je, naime, IDI ustupila svoj prostor.

U drugoj fazi opremanja Centra uredit će se 600 četvornih metara vanjskog prostora i koristit će ga predškolska i djeca nižih razreda. Na otvorenju je istaknuto kako su upravo ulaganje u znanje, inovacije i tehnologije - ključ izlaska iz krize, te kako učenike treba što više usmjeravati u prirodne znanosti jer je to kadar koji nam je potreban.

Poslušajte tonski prilog i pogledajte galeriju.