Otvoren Sa(n)jam knjige u Istri

Otvoren Sa(n)jam knjige u Istri Otvoren Sa(n)jam knjige u Istri
Foto: snimka zaslona/Facebook Foto: snimka zaslona/Facebook

Foto: snimka zaslona/Facebook

Svečano je otvoren 26. Sa(n)jam knjige u Istri nakon točno godinu i pol dana od prethodnog izdanja. Ove će godine u sajamskoj knjižari, u prostoru bivše Arene trikotaže, predstaviti oko trideset tisuća naslova u izdanju više od 250 nakladnika.

Otvaranje pulskog festivala knjiga i autora koji se ove godine održava pod sloganom "Di smo ?" od danas do 13. lipnja, održano je uz nastup hrvatskog pjesnika Petra Gudelja, pulske dizajnerice Marije Vareško, glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia te višestruko nagrađivane pjesnikinje Eveline Rudan.

Novi pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio je kako knjige i cjelokupni knjižni postav donose poruku o hrabrosti, radništvu i snazi žena. 

Direktorica sajma Magdalena Vodopija rekla je kako sajam čini 'sveto trojstvo: knjige/izdavači, autori i publika', a ovogodišnju manifestaciju posvetila je Tonku Maroeviću, Dragi Orliću i, kazala je, 'svim velikim prijateljima sajma koji nisu više među nama'.

- Napokon smo otvorili Sajam. Nakon tužnoga prosinačkog otkazivanja, nakon godinu i pol hodanja po žici, nestvaran je osjećaj iščekivati publiku i autore. Imati festival uživo bio je naš prioritet jer samo živi dodir s knjigom i autorima stvara onu magičnu atmosferu po kojoj je Pula poznata. I to se sad ostvaruje - poručila je Vodopija.

Dodala je kako novo mjesto i novo vrijeme radnje za ovu poznatu manifestaciju, uz već dobro uhodane programe i knjigu kao središte svega, je nešto posebno.

- Na taj su način oživljeni napušteni prostori, što je trend koji se prakticira u čitavom svijetu, posebice oni pored mora i luka, industrijski, a napravljen je i hommage svim djelatnicima koji su kroz godine bili ponos Arene trikotaža - navela je Vodopija.

Odmah nakon otvorenja, u obližnjem dvorištu The Shipyard Puba, višestruko nagrađivana pjesnikinja Evelina Rudan te poznati etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić uz Maura Giorgia izveli su glazbeno-poetski dijalog naslova "Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo", posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže u čijoj je hali smještena knjižara.

Uz neizostavni "Doručak s autorom", Sa(n)jam ove godine predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu "Poezija liječi", dok će pisci i spisateljice nastupiti u premijernom programu “Nova lice Pule”, uz mnoštvo novih naslova dostupnih u velikoj festivalskoj knjižari.