Pazinska gradonačelnica o prvih deset dana na novoj dužnosti

Pazinska gradonačelnica o prvih deset dana na novoj dužnosti

Suzana Jašić(Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić i njezin zamjenik Dragan Družeta održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o svojih prvih deset dana provedenih na novoj dužnosti. Gradonačelnica je najavila konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća za 23. lipnja u 18 sati.

- Upućujemo podršku otpuštenim novinarima i novinarkama Glasa Istre - rekla je Suzana Jašić, ispričavši se medijima na medijskoj šutnji u protekla dva tjedna koja je provela u potpunom fokusu na preuzimanje dužnosti gradonačelnice. 

- Niti jedna politička opcija u Vijeću nema većinu, a jučer su se, na poziv gradonačelnice, sve političke opcije zajedno sastale i odradile prvi krug razgovora -  rekao je Dragan Družeta, zamjenik gradonačelnice.

Odmah po primopredaji dužnosti, gradonačelnica Jašić sastala se s pročelnicima i pročelnicama i obišla urede te održala niz internih sastanaka. 

Zaustavljeni su radovi u Parku istarskih velikana. - Odmah na početku rada uhvatili smo se u koštac s projektom rekonstrukcije Parka istarskih velikana. Prije radova u parku posječeno je preko 20 stabala, a tijekom radova oštećeno je korijenje niza stabala, što predstavlja sigurnosnu prijetnju. Zaustavili samo radove, obavljen je stručni vizualni pregled stabala, a na osam stabala moralo se obaviti dodatne testove na izvaljivanje. Na žalost, dva stabla će morati biti odmah odstranjena jer predstavljaju sigurnosnu prijetnju, a preostala će biti sanirana i nadgledana jer postoji mogućnost da će se neka ipak sušiti - rekli su Jašić i Družeta.

S obzirom na elaborat rekonstrukcije parka,  postoje i mogućnosti izmjena u obuhvatu Parka istarskih velikana tj. prostoru u kojem se planira smještaj ugostiteljskog objekta i javnog sanitarnog čvora.

- Na Zarečkom krovu se od siječnja 2021. događalo izvaljivanje dijela staze i stijene. Odmah prvog dana mandata, naloženo je sigurnosno ograđivanje opasnog područja i izrada premosnice za šetače, što se oduljilo zbog koordinacije s drugim dionicima. S obzirom na kraj školske godine, apeliramo na učenike, ali i sve one koji će posjećivati Zarečki krov da se pridržavaju sigurnosnih upozorenja: ne skačite u Zarečki krov jer još nije očišćen, ne približavajte se terenu i stijeni koja se odvalila jer postoji velika opasnost od daljnjeg urušavanja odmah ili naknadno - ističu. Zbog ugroze Pazinskog potoka radi neodrživog iskorištavanja, gradonačelnica i zamjenik sazvat će sastanak zainteresiranih strana kako bi se premostila još jedna sezona, a potom će se krenuti s izradom plana upravljanja pazinskim potocima s ciljem njihovog očuvanja.

Prva gradska tvrtka u kojoj je direktorici istekao mandat je Pazin Sport d.o.o. Gradonačelnica se odrekla svog prava na imenovanje, ne, kako kaže, “zato što nema svojih kadrova, već zato što gradske tvrtke zaslužuju najbolje kadrove, a ne politička imenovanja” te raspisala javni natječaj i oformila komisiju (gradonačelnica, stručna osoba iz područja financijskog poslovanja i predstavnik Zajednice sportskih udruga). 

Uvodi se sustav komuniciranja s građanima i građankama prije početka izvođenja budućih građevinskih radova na njihovom području.  

Kreće se s izradom Strategije razvoja Grada Pazina i Strategije urbanističkog razvoja Pazina, na čijem je stvaranju preduvjeta zahvalila svom prethodniku Krulčiću i suradnicama: - U razvojnu priču moramo biti uključeni svi zajedno i zato ćemo mjesec srpanj posvetiti obilasku mjesnih odbora i sastancima s njima na terenu, ali i sektorskim sastancima iz područja gospodarstva, odgoja obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi kako bismo pripremili što bolju podlogu za strategiju, ali i izradili prioritete za ulaganja u što bolji standard života i poslovanja u budućnosti - ističe Jašić.

Gradonačelnica je rekla kako je proteklih dana održala niz sastanaka, o nekima od njih je izdana posebna objava (pedijatrijska skrb), dok će se neke teme tek otvarati i temeljitije predstaviti javnosti u budućem razdoblju poput projekta Parka istarskih velikana i Upisa u vrtiće.

Na web stranici Grada Pazina, bit će objavljen registar sastanaka gradonačelnice.

- Čestitamo učenicima i učenicama na kraju školske godine koju su priveli kraju unatoč pandemijskim okolnostima koje su im otežale djetinjstvo, mladenaštvo i obrazovanje. Osmašima želimo uspješne upise u srednju školu, a maturantima uspješne upise na fakultete, pronalazak željenog zaposlenja ili skupljanje iskustva koje će im dodatno otvoriti vidike i mogućnosti. Čestitamo i zahvaljujemo i roditeljima i svima iz sustava odgoja i obrazovanja koji su, unatoč nepovoljnim okolnostima,  uspjeli raditi i odraditi najvažniji posao na svijetu - roditeljski, odgajateljski, učiteljski i pomagački. Svako dobro svima - zaključili su pazinska gradonačelnica i njezin zamjenik.

Gradonačelnica je najavila konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća za 23. lipnja u 18:00 sati te poziva građane da je prate online (preko youtube kanala Grada Pazina).