Plan restrukturiranja Uljanika bliže konačnoj verziji

Plan restrukturiranja Uljanika bliže konačnoj verziji

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Predstavnici Uprave Uljanika, Ministarstva gospodarstva te potencijalni strateški partner Danko Končar u većini su stvari složni, no još treba doraditi pojedine stavke plana restrukturiranja Uljanika s Europskom komisijom.

Učinili smo korak naprijed, rekao je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić. Idućih dana trebali bi imati konačnu odluku o postupanju s programom restrukturiranja. Ovo je vrijeme donošenja konačnih odluka i odgovornosti svakog od nas.

Na pitanje je li Danko Končar strateški partner Uljanika Bulić odgovara kako mora biti uvjeren da je tako te da svatko u planu treba ostvariti ono što se od njega očekuje.

To ne znači da drugi partneri ne mogu ući u proces restrukturiranja ili zamijeniti Danka Končara ako on odluči odustati, rekao je zamjenik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Želimo znati kako ćemo i kada dobiti razlike plaća za rujan i listopad. Danko Končar nam kao strateški partner ne odgovara, rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora pulskog Uljanika Boris Cerovac. Očekivali smo da će nam on financijski pomoći. S druge strane pogodila nas je diversifikacija u planu, namjera da se grade stanovi, što nama ne odgovara, pojašnjava Cerovac.

Tvrtka Kermas energija Danka Končara Uljaniku je u srpnju pozajmila 12,6 milijuna eura, čime je omogućila nastavak proizvodnje, a istovremeno spriječila aktivaciju državnih jamstava. Ne ovisi o meni hoću li biti strateški partner Uljanika, rekao je Danko Končar. Nekretnine ostaju u planu restrukturiranja, dodaje Končar.

Uljanikovci u Puli treći su dan u aktiviranom štrajku a naručitelj polarnog kruzera zaustavio je proizvodnju na dva dana kako bi se primirile napetosti. Uprava, radnici i ministarstvo slažu se u jednome – ne bismo bili ovdje, kažu, da ne vjerujemo u budućnost Uljanika.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Plan restrukturiranja Uljanika idućih dana u Bruxellesu