Počela sanacija kupališne zgrade na Stoji

Počela sanacija kupališne zgrade na Stoji

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Pulsko kupalište Stoja tridesetih godina prošloga stoljeća bilo je ponos moderne arhitekture. Danas je u derutnom stanju i predstavlja opasnost za kupače. Nakon dogovora grada, konzervatorskog odjela i resornog ministarstva započela je sanacija i rekonstrukcija glavne zgrade.

Valnea iz Pule na Stoji se kupa cijeli život. Odgovara joj čistoća mora, mir i tišina nadomak grada: "Ovdje smo inače dolazili kad smo bili mlađi, puno godina, još sa djetetom, i tako sam, baš mi je bilo ugodno, još dok su bile i kabine", kaže gospođa Valnea. 

Kabina nema već godinama, sunčalište je devastirano, a nekad atraktivna terasa danas je opasna za kupače. Kupač Maks iz Pule kaže kako tu dolazi godinama, nije mu jasno zašto kupalište nije sanirano. Ističe kako su neke plaže devastirane, a dodaje kako ni obližnje kupalište Valkane nije ništa bolje.

Gradsko kupalište Stoja osmislio je tridesetih godina mladi arhitekt Enrico Trolis, a građevina je bila nadahnuta brodskom estetikom. Zbog svojega značaja kupalište je danas zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Uređenje se dugo čekalo. Uz suglasnost konzervatora krenulo je ovih dana, stoji pola miljuna kuna, kaže
Giordano Škuflić pročelnik za prostorno uređenje Grada Pule. Ističe kako od iznosa od 70 tisuća kuna je subvencija Ministarstva kulture i da će izvođač koji je počeo već pripremne radnje imati rok od 90 dana da se sve dovrši.


Već je u pripremi i dokumentacija za sanaciju mola pa bi iduće ljeto kupalište Stoja moglo, nadaju se svi, ponovno zasjati kao nekada.