Počeo Nacionalni forum interpretatora baštine u Svetvinčentu

Počeo Nacionalni forum interpretatora baštine u Svetvinčentu

Manuela Hrvatin i Iva Čaleta Pleša, djeca su izuzetni interpretatori i izvrsni ambasadori naše baštine (foto: TKA/internet)

U novom znanstveno-edukacijskom centru u šumi Kontija blizu Vrsara počeo je Nacionalni forum interpretatora baštine. Potrajat će do nedjelje, a okupio je predstavnike interpretatora iz cijele zemlje, koji vješto spajaju kulturu i baštinu prenoseći ih gostima i tako čuvajući tradiciju našega kraja.

U Kloštru, općini Vrsar, u šumskom kraljevstvu hrastova gdje je smješten novi znanstveno-edukacijski centar Kontija kreću predavanja i radionice o edukacijskim ciljevima, o interpretaciji za turizam s ciljem očuvanja tradicijske baštine. Među prvim inicijatorima interpretacije za turizam i baštinu na našim prostorima je Manuela Hrvatin, inicijatorica ovog prvog Foruma, koji je okupio brojne poznavatelje kulture, turističke i umjetničke djelatnike. Nekada voditeljica i začetnica istarskih inspirit interpretativnih priča za turizam, a danas je nacionalna koordinatorica koja Hrvatsku i Istru uspoređuje i svrstava na regionalnoj razini.

26 je okupljenih predavača, svatko iz svog segmenta interpretira i predstavlja baštinu – naslijeđe koje je jako bitno za identitet, kulturu i za turizam. Iz Kloštra, put Svetvinčenta, te općina Kanfanar, Žminj i drugih krajeva Istre. Ako želimo imati održivu destinaciju puno više pažnje moramo dati i puno više se posvetiti oživljavanju i ne zaboravljanju baštine, ističe Hrvatin. Ono što želimo s Forumom jest potaknuti, ali i inspirirati baštinika koji se skriva u svima nama.

Nacionalni forum interpretatora baštine traje do nedjelje, okupio je stručnjake, predstavnike interpretatora iz cijele zemlje, koji će na brojnim istarskim lokacijama raspravljati o potencijalima baštine za turizam i razvoj. Važan segment su djeca koja su izuzetni interpretatori i izvrsni ambasadori naše baštine, ističe Manuela Hrvatin.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Nacionalni forum interpretatora baštine u Svetvinčentu

Razgovor s Manuelom Hrvatin