Početkom tjedna moguće plaće Uljanikovcima

Početkom tjedna moguće plaće Uljanikovcima

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Radnici Uljanika još nisu dobili plaće i božićnice a kako kažu u Upravi, ako sve bude prema planu, to bi se trebalo dogoditi idućega tjedna. U Puli je na konferenciji za novinare smjenu Uprave Uljanika zatražio Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Radnici napeto čekaju zeleno svjetlo Europske komisije za državna jamstva koja će osigurati kredit brodogradilištu a time i plaće.

Mišljenje Europske komisije znat će se u ponedjeljak ili utorak, razgovori su u tijeku, i prema riječima predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande plaće se mogu očekivati uskoro. Sve je spremno, očekujemo isplatu plaće tijekom idućega tjedna, rekao je Rossanda.

Sindkat Istre, Kvarnera i Dalmacije na konferenciji za novinare zatražio je, pak, ostavku Uprave. Predsjednik Bruno Bulić traži od Uprave i NO-a kako Uljanka d.d. i Uljanik Brodogradilišta da podnesu ostavke jer oni su odgovorni za ovo stanje, dodaje Bulić.

I dok Bulić traži ostavke, Vedran Dragičević iz Sindikata Metalaca rješenje vidi u procesu mirenja koji je u tijeku, a u konačnici i štrajku. Više će se znati nakon dovršetka mirenja – u utorak.

Stanje u našim brodogradilištima komentirao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Na konferenciji za novinare pred riječkim brodogradilištem 3. maj, u kojem kooperanti mjesecima nisu dobili plaće, optužio je Vladu da nema nikakvu viziju razvoja brodogradnje, nego da radi na njezinu tihom gašenju.

Od 2013. je, kažu u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije, Uljanik već utrošio 550 milijuna eura državnih jamstava. Pitaju se je li Brodogradilište Vladu redovito izvještavalo o kreditima i poslovanju. 96 milijuna eura državnih jamstava, ako ih odobri Europska komisija, spasit će Uljanik – no samo kratkoročno.

Tek nakon restrukturiranja i diverzifikacije moći će se govoriti o rješavanju problema Uljanika. U knjizi narudžbi je čak 12 gradnji, sofisticirane brodove Uljanikovci znaju proizvesti – no to nije dovoljno. Za opstanak treba puno više. Ali u ovom trenutku prioritet su plaće i zadržavanje radnih mjesta za više od tisuću petsto radnika Uljanik grupe.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Početkom tjedna moguće plaće Uljanikovcima