Poreč i Rovinj među hrvatskim turističkim rekorderima

Poreč i Rovinj među hrvatskim turističkim rekorderima

Poreč (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Poreč je turistički rekorder. Tijekom protekloga produljenog uskrsnog vikenda primio je gotovo devet tisuća turista. Uz njega, najposjećenija turistička odredišta bila su ovih dana Dubrovnik, Zagreb, Rovinj i Opatija.

Značajan je rezultat, ističu u istarskoj Turističkoj zajednici, da je u prva tri mjeseca u Istri ostvareno čak 300 tisuća noćenja i 100 tisuća dolazaka što je dosad najbolji ostvareni turistički rezultat.

Istra je ostvarila očekivanja – čak sto tisuća noćenja i 25 tisuća dolazaka tijekom produljenoga uskrsnog vikenda.

Trećinu svih gostiju ostvario je Poreč (također očekivano). Rezultat od gotovo 21-ne tisuće noćenja najposjećenijega hrvatskog grada nije došao preko noći, kaže direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik.

Najvjerniji Poreču su Nijemci, potom Talijani, Austrijanci te domaći gosti. Raste broj gostiju iz Izraela i Belgije. Pridonio je bogat zabavni i gastro program, što se, ističe Velenik, gostima sviđa pa se kroz turističku sezonu vraćaju.

No i drugi gradovi imaju ovakve sadržaje, po čemu je Poreč ipak poseban? "Definitivno, mi smo prema našim emitivnim tržištima poprilično blizu, geografski se nalazimo na položaju koji ne možete pogriješiti, a isto tako su se naši hotelijeri putem njihovih kanala potrudili da se otvori velik broj hotela. Imali smo petnaest otvorenioh hotela i jedno apartmansko naselje. Kompletno smo se svi jako dobro potrudili da ovaj Uskrs uspije ovako kako je uspio.“, ističe Velenik.

Među turističkim rekorderima je i Rovinj. Tijekom Uskrsa posjetilo ga je preko 4 tisuće 600 izletnika i gostiju koji su ostvarili oko 17 tisuća noćenja. Najbrojniji su domaći, potom gosti iz Njemačke, Austrije i Italije. Direktorica Turističke zajednice Rovinja Odette Sapač. „To je samo naznaka dobrog nastavka dobrog početka turističke godine zato što smo mi u biti od prvog siječnja već postigli 58 posto noćenja više nego lani za isti period.“, kaže Odette Sapač. 

I Rovinj je i tijekom travnja bogat manifestacijama. A svakako su turističkim rezultatima u Istri doprinijele i gastro manifestacije poput smotre vina u Gračišću ili Vodnjanske špalete. Prema Uskrsu se ravna predstojeća sezona, kažu turistički djelatnici, ako je po tome suditi očekuju se rekordne brojke. Buking za sezonu je jako dobar. Rovinj je već sada u plusu od 50 tisuća noćenja, što znači da će ove godine, zasigurno prijeći četiri milijuna noćenja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Poreč i Rovinj među hrvatskim turističkim rekorderima

Odette Sapač, direktorica TZ Rovinja

Nenad Velenik, direktor TZ Poreča