Poslodavci traže radnike u proizvodnji

Poslodavci traže radnike u proizvodnji

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Brojne istarske tvrtke i dalje muku muče s pronalaskom radne snage za poslove u proizvodnji. Na Zavodu za zapošljavanje čak je tri puta više oglasa potražnje poslodavaca za tim radnicima u odnosu na tražitelje posla. Poslodavci apeliraju lokalnoj upravi na razvoj stambenih radničkih zona.

Ne samo u turizmu, problem pronalaska radnika u proizvodnji prisutan je u proizvodnji. Puno se investiralo, uložilo, pripremili su se novi asortimani, no većina poslodavaca nije se nadala da će najveći problem na kraju biti – radnik. I to sa srednjom stručnom spremom. Kojega je danas vrlo teško naći.

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema riječima v.d. predstojnice Područne uprave Pula Tanje Lorencin Matić, s krajem prosinca u Istri su na Zavodu bile 2.682 kvalificirane i niže kvalificirane nezaposlene osobe. Tri puta je veća potražnja poslodavaca za ovim radnicima.

Primjer radne slike u Hrvatskoj je Rovinjska Mirna koja ne može naći 120 radnika za novi pogon u koji je uloženo 50 milijuna kuna. Nudi se plaća oko četiri tisuće kuna, smještaj i prijevoz, mogućnost napredovanja odnosno povećanja plaće, tisuću i pol kuna božićnice, dvije tisuće i više kuna regresa, dara za djecu, uskrsnice te rada i u drugoj smjeni, kaže predsjednik Uprave Podravke, gospodin Marin Pucar. Nakon poziva lokalnom stanovništvu, poziv na zapošljavanje sada vrijedi za područje cijele Hrvatske.

Poslodavci apeliraju lokalnim strukturama da razviju stambene radničke zone koje bi znatno pridonijele rješavanju ovog problema. Ovakav je scenarij i logičan, ističe Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Činjenica je da radnici mogu samo otići nekakvih dvadesetak ili pedesetak kilometara dalje, zaraditi možda za sličan posao duplo veću plaću.

2013. godine Hrvatska je ušla u EU što podrazumijeva slobodno tržište rada, a poslodavci su se trebali spremiti na to da će dobar radnik biti cijenjen i adekvatno plaćen, ističe Novosel. Inače, kvota stranih radnika podignuta je na 31 tisuću, dakle, potražuje se više od 50 tisuća radnika.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Poslodavci traže radnike u proizvodnji