Poslovno-tehnološka konferencija Windays u Poreču

Poslovno-tehnološka konferencija Windays u Poreču Poslovno-tehnološka konferencija Windays u Poreču
Windays poslovno-tehnološka konferencija u Poreču (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Windays poslovno-tehnološka konferencija u Poreču (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Windays poslovno-tehnološka konferencija u Poreču (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U Poreču je ovih dana održana najveća poslovno-tehnološka konferencija u Hrvatskoj Windays. Okupila je stručnjake novih tehnologija, biznisa i obrazovanja. Kroz brojne su se teme provlačile danas ključne STEM vještine.

STEM područja danas se najviše traže i obrazovanje bi prioritetno trebalo biti usmjereno na IT sektor i srodna područja. Prema riječima našega uglednog gospodarstvenika Nenada Bakića, nije riječ isključivo o informatici, matematici ili fizici.

STEM kompetencije su danas bitne za skoro sva druga zanimanja. Naime, uz poznavanje tehnoloških stvari, ako ste tehnološki pismeni naprosto sve što radite kao umjetnik, arhitekt, psiholog ili ekonomist, vi ste puno bolji u tome, ističe Bakić.

Velik je problem taj što ljudi koji razviju STEM kompetencije u znanosti i tehnologiji odlaze iz zemlje. Postavlja se pitanje da li da obrazujemo STEM-ovce ako za njih ne postoji posla u Hrvatskoj. Svakom mladom čovjeku mora se pružitiprilika da bude što je moguće bolji, kaže Bakić.

Treba stoga smanjiti kvote zvanja u kojima postoji višak na Zavodu za zapošljavanje, a pojačati one u tehničkim zanimanjima – primjerice matematici i fizici. Prema riječima gospodarstvenika Ivana Vidakovića ne možemo dozvoliti visokom obrazovanju da i dalje diže kvote na društvenim znanostima, na filozofiji i slilčnim fakultetima a smanjuje ne tehnološkim ako vam 21. stoljeće gura cijeli globus u tehnološkom smjeru.

Recimo i to da je Europska komisija ovih  dana objavila istraživanje u kojemu su Hrvati na začelju Europe u tome da smatraju kako vrijedan rad i obrazovanje vode ka prosperitetu pojedinca. Naime, prvi smo u Europi koji smatraju da političke veze nose blagostanje pojedinca.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Poslovno-tehnološka konferencija Windays u Poreču