Potvrđeno - ugostitelj iz Brtonigle preminuo od COVID-a 19

Potvrđeno - ugostitelj iz Brtonigle preminuo od COVID-a 19

Dino Kozlevac (Foto: Ozren Kiza / HRT)

Patološki nalaz potvrdio je sumnju da je uzrok smrti ugostitelja iz Istre zaraza koronavirusom. U Istri su nadalje potvrđena tri novooboljela od korona virusa i sada ih je ukupno 38, izvijestio je županijski stožer Civilne zaštite.

Danas je na testiranje u Zagreb upućeno novih 19 uzoraka Istrana, zbog sumnje na Covid 19. Građani, uz manje iznimke, poštuju propisane mjere, na istarskim prometnicama danas nije bilo zastoja.

Poslušajte prilog u nastavku koji je pripremila Danijela Dorani:

Troje novooboljelih bili su u bliskom kontaktu s od ranije poznatim zaraženim osobama. Danas je uzeto još 15 briseva, rezultati se očekuju sutra. Svi hospitalizirani u pulskoj bolnici imaju blaži oblik bolesti no, objašnjava ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić.

40 posto oboljelih u Istri starije je od 60 godina, izvijestio je je ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. 

Uz već ranije otvoren telefon za psihološku pomoć, građani putem posebnih telefona istarskog Zavoda za javno zdravstvo mogu dobiti i savjete nutricionista.

Istarska policija jučer je zabilježila 4 slučaja kršenja mjere samoizolacije. Uz poneku iznimku, građani Istre pridržavaju se propisanih mjera i poštuju Odluku  o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, ocijenio je načelnik istarskoga Stožera Dino Kozlevac i objasnio:

Građani s prebivalištem na području Grada Pule kojima je potrebna propusnica zbog primjerice potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i ostalih potrepština, obrazac mogu ispuniti u elektroničkom obliku i e-mailom poslati na novu mail adresu: propusnica@pula.hr.

Obrazac je dostupan je na službenim web stanicama Grada Pule. Može se predati i u pisanom obliku, osobno dolaskom u Komunalnu palaču na adresu Forum 1. Podnositelj zahtjeva može propusnicu imati i u elektroničkom obliku, u primjerice pametnom telefonu, te je ona važeća uz predočenje osobnog dokumenta s fotografijom.

Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati, a u tome se vremenu može i nazvati na 052371991 za sve potrebne informacije.

Dodajmo tome da poljoprivrednici imaju pravo na propusnice ako imaju domaće životinje izvan mjesta prebivališta ili kako bi proveli agrotehničke mjere na proizvodnim površinama i radi nabavke svih vrsta repromaterijala. Pčelarima će se također odobriti propusnica kako bi mogli obilaziti svoje košnice kao i onima koji dostavljaju poljoprivredne proizvode do krajnjih potrošača. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem, putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.

U Istarskoj županiji kontakti su telefonski brojevi 052625018 ili 0914882942 ili elektronska adresa marina.kocijancic@mps.hr.