Praizvedba "Vampirske kronike Jure Grando"

Praizvedba "Vampirske kronike Jure Grando"

Foto:Duško Marušić/PIXSELL

U Istarskom narodnom kazalištu praizvedena je predstava "Vampirska kronika Jure Grando". Legendu o autohtonom istarskom vampiru na kazališne je daske postavio redatelj Damir Zlatar Frey progovarajući o emocijama, predrasudama, strahu od slobode i punine življenja.

U svome prepoznatiljivom stilu, Damir Zlatar Frey napravio je predstavu iznimno bogatu svjetlima, zvukovima, bojama, raskošne scenografije i moćne glazbene podloge. Sam je pisao tekstove za songove, uglazbila ih je Tamara Obrovac a maestralno, vokalno i scenski, izvela Petra Blašković.

Dinamici predstave doprinosi i sama njezina struktura kazališta u kazalištu: vampirskim kronikama vodi nas pripovjedač koji kazališnu radnju ne ograničava samo na scenu već ju širi u gotovo svaki kutak gledališta. Radnja se odigrava nekoliko istarskih dijalekata među kojima je i istrorumunjski koji nažalost odumire. Dobro uigranu i predanu glumačku ekipu čine Aleš Kranjec u naslovnoj ulozi, Aleš Valič, Iva Kevra, Šandor Slacki, Luka Barešić i drugi. Brojna ih je publika nagradila dugim pljeskom.

Zanimanje za temu predstave ne čudi jer metafora o ljudima koji jedu druge žive ljude i sišu im krv a žrtve nemaju hrabrosti oduprijeti se slojevita je, višeznačna i aktualna. Zanimljivost "Vampirskih kronika" je i uspješan kostimografski debi Mirele Holy.