Preddiplomski studij Znanost o moru već tri godine u Puli

Preddiplomski studij Znanost o moru već tri godine u Puli

foto: Mauro Giorgi

Prije tri godine pri pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile osnovan je Odjel za prirodne i zdravstvene studije u sklopu kojega djeluje i trogodišnji, preddiplomski studij Znanost o moru. Izvodi se u suradnji s rovinjskim Centrom za istraživanje mora odakle dolazi i većina profesora.

Studijski program izvodi se s jakom znanstvenom podlogom što osjećaju i sami studenti, kaže docent Paolo Paliaga.  Njihovi studenti često imaju priliku biti u kontaktu s najboljim hrvatskim znanstvenicima koji se bave tematikom mora. Također imaju šansu raditi laboratorijske vježbe, završne radove a uvijek ih se pokušava uključiti i u aktualnosti vezane uz problematiku mora. Godišnje se upisuje 20 studenata. Iz cijele su Hrvatske a mlada Zagrepčanka Martina Gelli čak se zbog studija preselila u Medulin.  Zajedno sa svojim pulskim kolegom Antoniom Castellicchiom priprema završni rad, pa je u pratnji znanstvenog asistenta Nevena Iveše često na moru. 

Antonio Castellicchio koristi metodu usporedbe dvije različite mreže mrežu siparu i mrežu popunu gdje žele usporediti njihovu lovnost naročito s fokusom na ciljnu vrstu sipu. Studentica Martina Gelli bavi se gofom, termofilnom vrstom ribe koja je sve češća na području Istre. 

Najveći problem trenutačno je rad na tri lokacije pa se nestrpljivo čeka preseljenje u prostore nove pulske bolnice, kaže pročelnik Odjela za prirodne i zdravstvene studije Mauro Štifanić.

Dorina Tikvicki - Studij o moru