Predsjednica pozvala Uljanikove sindikate na razgovor

Predsjednica pozvala Uljanikove sindikate na razgovor

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanikovi radnici u Puli peti su dan u blokadi brodogradilišta. Ne dopuštaju rad kooperantima, samo radnici s njihova popisa mogu ući u brodogradilište. Štrajkat će, kažu, do isplate sad već sedam punih zaostalih plaća.

Sindikati Uljanika pozivaju mjerodavne u Vladi da konačno završe ovu agoniju. Čekamo rješenje i nećemo popustiti, poručuju Uljanikovi radnici iz pulskog brodogradilišta. Tražimo svoje plaće i očuvanje radnih mjesta. Ako treba pošaljite policiju, i vojsku na nas, ali mi ćemo se za svoja prava boriti do kraja – ističe Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Mora se donijeti odluka da se prihvaća Tomislav Debeljak za strateškog partnera, da se prihvaća restrukturiranje te kredit iz kojega će se isplatiti privremeno financiranje, ističe Cerovac.

Kooperanti, radnici iz Ukrajine su i jučer pokušali ući u Uljanik. Đino Šverko iz Sindikata metalaca kaže kako radnici ne mogu popustiti jer to njihovo pravo i poruka Vladi da pokrene međufinanciranje i restrukturiranje.

Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da su sindikati dobili zahtjeve od predstavnika polarnog kruzera koji je na gradnji i Uprave da se dopusti rad kooperantima, što su sindikati odbili. Neće to donijeti pomake ni za nas niti za njih, ističe Kalčić, ako se ne prihvati program restrukturiranja. Čim Vlada odobri plan mi idemo raditi i sve što kasni nadoknadit ćemo, kaže Kalčić.

Tri mjeseca bez kune, sedam punih zaostalih plaća. U Puli je ostalo 1600 radnika, među njima je Davor Kovač koji više od tri desetljeća radi u Uljaniku. Ljudi su stjerani u kut i svakako se snalaze. Nema nam druge, neće se nitko borit za nas ako ne mi sami.

Političko prepucavanje ne donosi ništa dobroga. Stečajna ročišta društava približavaju se, a odgovora još nema. Kome je cilj stečaj, pitaju radnici i poručuju Vladi da donese odluku o restrukturiranju. Sindikate je u srijedu u Zagreb pozvala predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Uljanik u Puli ostaje blokiran do daljnjega.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Predsjednica pozvala Uljanikove sindikate na razgovor