Predstavljen priručnik "Znanje za održivo djelovanje"

Predstavljen priručnik "Znanje za održivo djelovanje"

Foto: snimka zaslona/naslovnica priručnika

Predstavnice Zelene Istre i Centra za mirovne studije predstavile su tek objavljeni priručnik “Znanje za održivo djelovanje - od teorije do prakse” pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije.

Istovremeno, Ekološka udruga “Krka” Knin predstavila ga je pročelnici Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Šibensko-kninske županije radi prosljeđivanja priručnika svim školama u njihovoj nadležnosti. Potom će priručnik biti dostavljen i drugim školama diljem Hrvatske kako bi se doprinijelo širenju znanja i olakšala nastava na temu održivoga razvoja. 

Priručnik je namijenjen radu u školama kako bi se obrazovnim radnicama i učenicima približile teme održivog razvoja i inspiriralo za rad u svojim zajednicama. Usmjeren je upoznavanju učenika s temama koje su danas aktualne globalno, a mogu se obrađivati u lokalnom kontekstu. Također, donosi prikaz mogućnosti i primjere kako raditi na ovim temama s učenicima kroz nastavu, izvannastavne aktivnosti i projekte škola u zajednici. Osim primjera za obrazovne radnice i teorijskog objašnjenja koncepta i sadržaja održivog razvoja, priručnik sadrži i inspiraciju za učenice/ke kroz prikaze rada i doprinosa aktivista različitih profila.

Sadržaj priručnika je izrađen u suradnji partnera na projektu Znanje za održivo djelovanje - Udruga Zelena Istra, Centar za mirovne studije i Ekološke udruge “Krka” Knin te škola: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija iz Knina, Gimnazije Pula, OŠ Monte Zaro, OŠ Kaštanjer, OŠ Šijana iz Pule te OŠ Vladimira Nazora iz Krnice. U njemu su opisani projekti učenika tih škola u svojim zajednicama kao što su “Pragrande - divlje srce grada”, “Eko kutak u našem gradu”, “Skroji svoju održivu priču” i drugi. 

“Nadamo se da ćemo ovim priručnikom inspirirati i druge koji rade s mladima u osnaživanju za djelovanje, a obrazovnim radnicima biti podrška pogotovo u odnosu na podzastupljenost sadržaja održivog razvoja u obrazovanju kao i na nedostatak didaktičkih priručnika”, poručuju autori priručnika.

Priručnik je dostupan za slobodno preuzimanje

Nastao je u sklopu projekta koji se bavi podrškom i jačanjem škola za provedbu nastave i aktivnosti s učenicima u području održivog razvoja, i to kroz suradnju škola, udruga i lokalne zajednice uz aktivnu participaciju učenika/ca u svim fazama. Projekt je to koji doprinosi podizanju kompetencija obrazovnih radnica/ka u području održivog razvoja te su oni znanje prenosili na učenike i s njima zajednički osmislili i proveli cijeli niz različitih akcija u zajednici.

Kao podršku za rad u obrazovanju na održivom razvoju postaviljena je i web stranica zzod.zelena-istra.hr, snimljen smo animirani film Planet u glavu te izrađen priručnik i prateći video koji prikazuje školske projekte.