Prix Marulić: nagrađene dvije produkcije naše kuće

Prix Marulić: nagrađene dvije produkcije naše kuće

Nagrađeni radovi na ovogodišnjem Prix Maruliću

S 20. jubilarnoga Međunarodnog festivala igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, koji je u Hvaru organizirao Dramski odjel naše kuće, sjajne vijesti. Nagrađene su čak dvije produkcije naše kuće - i to prvim mjestom u kategoriji kratkih formi i trećim u konkurenciji dokumentaraca.

Trećim mjestom nagrađena je radio dokumentarna drama autora Vesne Jurić Rukavina, scenaristice i redateljice, potom Tomislava Šameca, ton majstora, te urednika Ljube Pauzina.

U kategoriji kratkih formi prvim mjestom nagrađena je Marija Pečnik Kvesić za djelo '1914. and beyond'.

'Zaboravljena gradina - The Long Lost hillfort' nastala je na području prapovijesnog naselja Vrčin koja spada među veće gradine na području Istre. Šetnja tom gradinom koja je bila naseljena od 13. do 11. stoljeća prije Krista bila je poseban doživljaj jer kako kaže autorica 'ona kao da spava i tek je neki je taknuše. Arheolozi su je su je smjestili u vrijeme i prostor'.

Od subote, 21. do 27. svibnja u gradu Hvaru održan je 20. međunarodni radijski festival igrane i dokumentarne radio-drame 'Prix Marulić', koji organizira Hrvatska radiotelevizija. Specifičnost festivala jest njegova tema – istraživanje svjetske baštine/naslijeđa. O tome govori i moto 'Starim tekstovima u pohode', te slušanje radijskih igranih i dokumentarnih programa na povijesnim lokacijama antičkog grada Hvara.

Ove godine na festivalu su poslušana 45 rada – 16 radio dokumentaraca, 15 radiodrama i 14 kratkih formi. Na festivalu su sudjelovali predstavnici 27 najpoznatijih svjetskih kuća iz 21 zemlje svijeta.

Na čuđenje mnogih, Vesna i Tomislav su se uputili na nekropolu i dio bedema uz izvrsnog vodiča Valtera Šarića, financijskog eksperta i maslinara iz Vodnjana, koji ih je kako kaže Vesna, s lakoćom vodio kroz makiju, nabujalu vegetaciju i šipražje, područja gdje rastu šparoge i staništa poskoka. Još su i štrige vidjeli, pa su i Krsnici priskočili...

Tijekom devetnaest godina održavanja 'Prix Marulić' je bio i ostao međunarodno priznat festival na svjetskoj radijskoj sceni koji je važan, kako samom radijskom mediju, tako i hrvatskoj kulturnoj sceni.

Vesna Jurić Rukavina, inače urednica i novinarka HRT-a, do sada je objavila niz autorskih, putopisnih emisija 'Prstom po globusu' koji su inspirirani bogatstvom baštinom, arheologijom i kulturnim krajolikom Pule, Vodnjanštine i cijele Istre. 'Tko upozna Istru, vraća se zbog ljudi, mora i maslinika, arheoloških lokaliteta, malih crkvica – jednostavno, zaljubljuješ se u zemlju crljenicu.', priča nam Vesna.

Međunarodni radijski festival igrane i dokumentarne radio-drame 'Prix Marulić' održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  te Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske.