Projekt pozicioniranja Hrvatske kao Centra umjetne inteligencije u Europi

Projekt pozicioniranja Hrvatske kao Centra umjetne inteligencije u Europi

Silvio Kutić, dobitnik počasnog doktorata Fakulteta informatike u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Istarski gospodarstvenici namjeravaju pozicionirati Hrvatsku kao centar umjetne inteligencije u Europi. O tome su već obavljeni prvi razgovori s Vladom, a ovaj ambiciozni plan imaju pokretači vodnjanske tvrtke koja je već osvojila svijet novim komunikacijskim tehnologijama.

Amerika i Kina svjetske su predvodnice umjetne inteligencije, samo Microsoft zapošljava sedam tisuća inženjera koji na njoj rade. No, i Hrvatska ima plan – ističe diplomirani inženjer elektrotehnike Silvio Kutić, vlasnik Infobipa iz Vodnjana, jedne od najjačih tvrtki u ovoj tehnologiji u Istri, Hrvatskoj i u svijetu.

Želimo pozicionirati Hrvatsku kao Centar umjetne inteligencije za Europu jer za to imamo potencijala, ističe Silvio Kutić, kojega je analitička kuća Juniper Research proglasila najutjecajnijim svjetskim tehnološkim inovatorom u telekomunikacijskoj industriji.

Imali smo tri sastanka, bio je prisutan i premijer Plenković. Imamo okvire, a projekt će trajati minimalno četiri godine. Imamo buduće stručnjake, a tu je i povezivanje prakse s učenicima, studentima. Plan je u iduće četiri godine zaposliti tisuću inženjera, nova radna mjesta koja će se baviti umjetnom inteligencijom, dodaje Kutić.

Razvoj tehnološke komunikacije između organizacija, klijenata, krenuo je iz Vodnjana, potom malog poduzetničkog inkubatora u Puli, a dana su poznati diljem svijeta.

Silvio Kutić ovih je dana primio počasni doktorat Fakulteta informatike u Puli – Sveučilišta Jurja Dobrile, za izniman doprinos razvoju znanosti, gospodarstva i okruženja. Dekan Fakulteta Giorgio Sinković istaknuo je sinergijski efekt učenja kroz praksu i formiranja budućega kvalitetnog kadra.

Sveučilište i gospodarstvo funkcioniraju izvrsno, kaže Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa, koji je s Kutićem krenuo u ovaj veliki tehnološki izazov. Timski rad, upornost, učenje i istraživanje, formula je za sve, ističu ovi vodnjanski znanstvenici. Korištenje umjetne inteligencije je naš cilj, a Hrvatska je na pravom putu da postane europski lider u novim komunikacijskim tehnologijama.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Projekt pozicioniranja Hrvatske kao Centra umjetne inteligencije u Europi