Proučavaju se ponude potencijalnih partnera Uljanika

Proučavaju se ponude potencijalnih partnera Uljanika

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Još se ne zna koliko je ponuda pristiglo za strateško partnerstvo Uljaniku no dubinskom snimanju pristupilo je šest tvrtki. Potvrde o ponudama dolaze iz Brodosplita koji se javio u partnerstvu s talijanskom Fincantieri grupacijom te iz Pomorskog instituta iz Splita.

Nakon isteka roka za predaju ponuda potencijalnih strateških partnera konačno se raspetljava složena situacija u Uljaniku. Od jutra traju sastanci Uprave, sindikata te potencijalnih partnera koji su predali ponude.

Predsjednik Uprave Emil Bulić rekao je da je procesu dubinskog snimanja poslovanja pristupilo šest tvrtki. Među ponuđačima je Brodosplit u partnerstvu s talijanskom grupacijom Fincantieri – potvrdio je to glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić. O detaljima u ovom trenutku ne možemo govoriti dok Uprava Uljanika i nadležne institucije Republike Hrvatske ne pregledaju ponude, pojasnio ja Jurišić.

Ponudu je dao i Pomorski institut iz Splita; kapetan Ivan Knežević ističe prioritete navedene u ponudi - plaće radnicima, potom nove projekte te povećanje plaća za 30 posto. Donijet ćemo 300 milijuna kuna od projekta restrukturiranja jer mi imamo projekt restrukturiranja, što znači da nećemo trebati dodatna sredstva. Ta će sredstva ići u rezervu za plaće i socijalne probleme, pojašnjava Knežević. Imamo projekt za gradnju dvanaest brodova, dakle sve što je neophodno da se Uljanik vrati na svoje stare staze, dodaje Knežević.

Uljanikovi sindikati traže detalje o ponudama. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata rekao je da su sindikati dali do znanja kako žele zadržati brodogradnju bez nekretninskog biznisa. Broj radnika treba ostati kakav jest, po mogućnosti ga treba povećati. I ono što je nama jako bitno, ističe Cerovac, jest socijalni sporazum kojim će se s budćim strateškim partnerom ugovoriti što u budućnosti mora raditi.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić tijekom dubinskog je snimanja istaknuo kako se razmatraju sve opcije. Bitno je da oba sustava opstanu, i Uljanik u Puli i Treći maj u Rijeci, istaknuo je Bulić.

Uprava Uljanika ponude će u ponedjeljak predstaviti ministru gospodarstva Darku Horvatu. A u utorak je u Zagrebu dogovoren sastanak sindikata, Uprave te predstavnika mjerodavnih ministarstava.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Proučavaju se ponude potencijalnih partnera Uljanika