Radnici koji se vraćaju iz Italije idu u karantetnu na 14 dana

Radnici koji se vraćaju iz Italije idu u karantetnu na 14 dana Radnici koji se vraćaju iz Italije idu u karantetnu na 14 dana
Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ (foto: HRT Centar Pula) Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ (foto: HRT Centar Pula)
Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula (foto: HRT Centar Pula) Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula (foto: HRT Centar Pula)
Sandra Stipanov, Crveni križ IŽ  (foto: HRT Centar Pula) Sandra Stipanov, Crveni križ IŽ  (foto: HRT Centar Pula)
Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ (foto: HRT Centar Pula) Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ (foto: HRT Centar Pula)
Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite IŽ (foto: HRT Centar Pula) Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite IŽ (foto: HRT Centar Pula)

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite IŽ, konferencija za novinare u Puli (foto: HRT Centar Pula)

Koronavirusom se u pulskoj bolnici liječi 29 zaraženih osoba s blažom kliničkom slikom, čulo se na konferenciji za novinare istarskog Stožera civilne zaštite koja je održana u Puli. Članovi Stožera nalažu građanima da se strogo pridržavaju svih mjera prevencije od koronavirusa.

Jučer i danas bilježi se znatnije povećanje broja Istrana koji rade u Italiji, a tamo su ostali bez posla, dobili su godišnji ili su im tvrtke prestale s radom. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je da se kod tih osoba još dokazuje pozitivitet bududući da imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu.

Osobe koje dolaze iz Italije ne idu u samoizolaciju već u karantenu na 14 dana, rekao je načelnik Stožera civilne zaštitite Istarske županije Dino Kozlevac. Ta je mjera donesena zbog neodgovornih osoba koje nisu poštivale dosadašnje mjere samoizolacije. Tako i osoba koja bi disciplinirano koristila samoizolaciju svejedno mora u karantenu. Mi i Primorsko-goranska županija trenutačno bilježimo povećani priljev ljudi u zemlju, dodao je Kozlevac.

Više od tisuću i sto osoba na Poluotoku je u samoizolaciji, od čega je čak dvjestotinjak onih koje su bile na pogrebu oca poznatog istarskog vinara 7. ožujka te onih koje su boravile u ugostiteljskom objektu nedavno preminulog muškarca u Brtonigli.

Nasreću, sve osobe u bolnici imaju laganu kliničku sliku. Prosječna životna dob oboljelih je 55 godina, dvanaest je žena i 18 muškaraca, rekla je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić. To su pacijenti blage, dok jedna osoba ima srednje tešku kliničku sliku, što znači da ima veću potrebu za kisikom od ostalih. Preuzeli smo dva pacijenta iz KB Dubrava kada je bila registrirana zaraza a jučer smo preuzeli i dvoje pacijenata iz KBC-a Zagreb nakon nemilih događaja vezanih uz potrese.

Poslodavci na gradilištima, koji nastavljaju s radovima pozvani su da se strogo pridržavaju mjera zaštite, a radnici da ih prijave ako to ne bude tako. Za sve one koji rade poslodavci određuju dopuštenja kretanja uz dozvolu, u odnosno van mjesta boravka, dok potvrdu za odlazak u bolnicu izdaje obiteljski liječnik.

Što se tiče upita odnosno poziva za pomoć građana Sandra Stipanov, ravnateljica Crvenog križa Istre kaže kako građani zovu konstantno. Odlučili smo danas dodati još dvije linije u Gradsko društvo Pula. HCK nam je otvorio telefon za psihološku podršku, pa imamo i broj 0800 11 88, 052 je pozivni za našu županiju i aktivan je 24 sata.

Što se tiče darivanja krvi sve akcije na području Istarske županije se stopiraju se radi sigurnosti odnosno prevencije građana. Molimo darivatelje da nas prate internetom i društvenim mrežama a sms porukama ćemo ih obavještavati u buduće, rekla je Stipanov.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić istaknula je da Hitna medicinska služba funkcionira uredno zahvaljujući dugogodišnjim vježbama. Osim situacije s koronavirusom, redovito radimo sva ostala hitna stanja i bolesti.

Važna zadaća nam je osiguranje svih naših radnika adekvatnom zaštitom odnosno opremom. Zaštitnih sredstava zasad ima dovoljno, dodaje Antić, no ovo nije trka već maraton pa osiguravamo opremu za dalje. Uz redovitu nabavu mjerodavnih ustanova, dio opreme distribuira Nacionalni stožer.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Radnici koji se vraćaju iz Italije idu u karantetnu na 14 dana