Radojka Šverko na Ljetnoj pozornici u Opatiji

Radojka Šverko na Ljetnoj pozornici u Opatiji

Radojka Šverko (Foto: Goran Matijašec/ustupljena fotografija)

Radojka Šverko vraća se 5. kolovoza na scenu Ljetne pozornice u Opatiji, prvi put nakon koncerta Hrvatskih diva održanog 2012. godine. U dvosatnom druženju s opatijskom publikom, Radojka će izvesti najveće hitove svoje karijere s naglaskom na čakavski opus.

- Iznimno mi je drago vratiti se u Opatiju, grad za koji me vežu prekrasne uspomene, kako profesionalne tako i privatne. Vjerujem da će i ovo druženje s Opatijcima i njihovim gostima svima ostati u lijepom sjećanju, te da ćemo zajedno uživati u glazbi i divnom ambijentu Ljetne pozornice - izjavila je Radojka.

Radojka Šverko jedna je od najvećih diva hrvatske glazbene scene, s karijerom koja kontinuirano traje više od 50 godina. Svoj talent i raskošan glas etablirala je na glazbenim festivalima u Hrvatskoj, ali i nastupima i nagradama na festivalima diljem svijeta – od Rija de Janeira do Caracasa, preko Los Angelesa i Seoula, do Atene i Firenze. Surađivala je s ponajboljim domaćim skladateljima, tekstopiscima i aranžerima, kao što su Alfi Kabiljo, Ivica Krajač, Zvonko Špišić, Arsen Dedić, Andrej Baša, Silvije Glojnarić, Margit Antauer, Dalibor Paulik, Stipica Kalogjera, Jakša Fiamengo i Maja Perfiljeva.

Njezin glazbeni opus je iznimno raznolik te uključuje zabavnu glazbu, šlagere i šansone, jazz standarde, ali i sakralni opus koji desetljećima izvodi u crkvama diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Ostvarila je i kazališnu karijeru ulogama u nekoliko mjuzikala i rock opera: Gubec-beg (uloga Jane), Grička vještica (uloga Nere), Karolina Riječka (uloga Karoline), Jadnici (uloga Fantine) i Mirakul (uloga Mare). Glumila je i u filmu Rajka Grlića Bravo maestro koji je 1978. godine bio u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Među njima se ističe pet glazbenih nagrada Porin, uključujući Porin za životno djelo. Jedina je glazbenica koja je iste godine uz nagradu za životno djelo osvojila i nagradu u redovnoj konkurenciji.

2017. godine koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz pratnju Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, proslavila je 50 godina karijere. 

Početak koncerta je u 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 120 kuna, odnosno 80 kuna s popustom za studente, umirovljenike i članove udruga hrvatskih branitelja. Ulaznice su u prodaji u Opatiji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu i Foto Reviji te online na www.mojekarte.hr