Raša: veliki projekt revitalizacije rudnika za turizam

Raša: veliki projekt revitalizacije rudnika za turizam

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Općina i Turistička zajednica Raše krenuli su u realizaciju velikog projekta revitalizacije i korištenja napuštenog rudnika za turizam. Riječ je o ambicioznom projektu turističke valorizacije rudarstva ove općine koju je ta djelatnost povijesno obilježila.

Prva asocijacija na Rašu jest rudnik; premda više ne egzistira na eksploataciji, rudarska povijest ju je odredila. Raša je jedinstvena po tome što osim prohodnih tunela rudnika ima i svoju urbanističku vrijednost, kao pravi primjer moderne arhitekture između dva rata. Povijesna ostavština namjerava se iskoristiti u raški turizam, ističe zamjenica načelnice Općine Raša Tina Damjanić.

Iz europskih fondova dobiven je novac za Centar za posjetitelje, veliki projekt realizirat će se i uz općinske izvore te potpore. Prije dvije godine s Labinom je pokrenuta 'Turistička magistrala' kojoj je namjera oživjeti rudarsku arhitekturu, kaže predsjednik Turističke zajednice općine Raša Jasmin Mahmutović.

Mještani Raše podržavaju projekt, njihove obitelji živjele su od rudarstva i to treba vrednovati. Radi se na realizaciji Interpretacijskog centra u središtu Raše koji bi trebao biti spreman u svibnju. Sve u smjeru velikog projekta revitalizacije i otvorenja raškog rudnika za turizam, rok za to nije moguće odrediti, jer je riječ o značajnom projektu za koji se valja potruditi.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Raša: veliki projekt revitalizacije rudnika za turizam