Raste interes učenika za pulsku Industrijsko - obrtničku školu

Raste interes učenika za pulsku Industrijsko - obrtničku školu

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Kako u Hrvatskoj tako i u Istri nedostaje kadrova u obrtničkim zanimanjima, osobito u građevinarstvu i strojarstvu. No, svijetla točka za budućnost je pulska Industrijsko-obrtnička škola. Zanimanje za upis u tu školu u većini usmjerenja ne nedostaje.

U pulsku se Industrijsko-obrtničku školu na godinu upiše i do 70 učenika. Na raspolaganju su im strojarska, elektro i građevisnka umjerenja. Vodstvo škole marljivo radi svake godine na privlačenju učenika, kaže ravnatelj Petar Gavrić: "Privlačimo ih tako da ih dovedemo u našu školu da im predstavimo programe i pokažemo školu jer mi ovdje imamo i igralište imamo i dbvoranu i radionice za praksu", kaže Gavrić

Učenici su zadovoljni standardima u školi bilo da se radi o opremljenosti učionica i radionica bilo da se radi o profesorskim kadru. Industrijsko obrtnička škola nudi mogućnosti prekvalifikacija ističe profesor Dragan Radovanović: " Mi pokušavamo organizirati obrazovanje odraslih kroz forme prekvalifikacije i doškolovanja. Zainteresiranih ima, ali to su uglavnom znači prekvalifikacije za učenike koji žele neko drugo zanimanje, ili su pak, dobili posao u nekom drugom zanimanju", rekao je Radovanović.

Obrazovni susatav kao i znanost trebaju biti u službi gospodarstva i prilagođavati se suvremenim potrebama. Kada u Istri i Hrvatskoj to zaživi neće biti mladih-stručnih ljudi koji neće moći pronaći posao za pristojan novac.