Reagiranje Uprave Uljanika d.d.

Reagiranje Uprave Uljanika d.d.

Uljanik (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Poštovani, na temelju Zakona o medijima, NN59/04, a sukladno članku 40., molimo Vas da objavite Reagiranje na danas iznesene navode predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije g. Bruna Bulića o restrukturiranju ULJANIK Brodogradilišta d.d. na konferenciji za novinare održanoj u Puli.

Osim činjenice da je jučer održan sastanak s predsjednikom Sindikata Metalaca Hrvatske g. Vedranom Dragičevićem i suradnicima, u potpunosti je netočno da sindikati Uljanika nisu informirani o svim aktualnim događajima oko pripreme restrukturiranja ULJANIK Brodogradilišta d.d.. U četvrtak, 16. studenog 2017., predsjednik i članovi Uprave Uljanika d.d. održali su sastanak sa svim glavnim sindikalnim povjerenicima na lokaciji Pula na kojem su ih informirali o svim aktualnim događajima i aktivnostima.

Na traženje sindikata, a što je Uprava Uljanika d.d. bezrezervno podržala, u utorak, 21. studenog 2017., održan je u velikoj sali Učilišta Uljanik sastanak, odnosno prezentacija osnovnih načela restrukturiranja ULJANIK Brodogradilišta d.d. od strane Uprave Uljanika d.d. za sve izvršne odbore sindikata, predsjednike i članove radničkih vijeća, koji su ukupno činili više od 50 ključnih sindikalista.

Prema traženju sindikata, nakon dva dana, 23. studenog 2017., u velikoj sali Opremanja održan je još jedan sastanak uz prisustvo članova Uprave Uljanika d.d., vodećih ljudi SMH-a, Jadranskog sindikata i SIKD-a, s rukovodećom strukturom ULJANIK Brodogradilišta d.d., a na temu razloga i načela restrukturiranja.

S obzirom na to da su na spomenutim sastancima u ime SIKD-a bili prisutni g. Rajko Kutlača, koordinator svih podružnica SIKD-a Uljanika, i g. Fabricio Kalčić, glavni povjerenik SIKD-a ULJANIK Brodogradilišta d.d., ovakvi istupi g. Bulića definitivno nisu utemeljeni i ne doprinose konstruktivnom ozračju za rješavanje aktualnih problema. Pravo je pitanje zašto na navedenim sastancima s Upravom Uljanika d.d., gdje su najavljene najvažnije teme od interesa Uljanika i radnika, sam g. Bulić kao čelnik nije predstavljao SIKD.

Najvažnija postavka s navedenih sastanaka bila je potvrda da brodograđevna djelatnost u smanjenom obimu ostaje - i u Puli i, naravno, u Rijeci. Sindikatima očekivano najvažnija tema ovih sastanaka upravo je bila i mogući višak radnika s obzirom na realno smanjenje kapaciteta. Uprava Uljanika d.d. jasno je sindikatima naglasila da se smanjenje broja radnika neće dogoditi dok se ne završi postojeći proizvodni program. Ključna smanjenja Mediji - svima nakon toga bit će u broju kooperacije i administracije, a eventualni višak proizvodnih radnika kao i do sada planira se rješavati na temelju dobnih odlazaka u prijevremenu mirovinu. Kvalificirani brodograđevni radnici i kvalitetna inženjerska nadgradnja i nadalje će biti okosnica potrebna za gradnju manjeg broja visokosofisticiranih plovila - jaružala, polagača kabela i kruzera.

Unatoč javno potvrđenim stavovima Uprave Uljanika d.d. i u medijima i na sastancima pred vodećim ljudima svih sindikata, pa tako i SIKD-a, da brodogradnja ostaje i u Rijeci i u Puli, politikantske izjave o preseljenju Uljanika nije vrijedno niti komentirati. Kada netko poput g. Bulića proces restrukturiranja - koji jedini može osigurati opstanak brodogradnje i brodograđevnog znanja u Puli te dijelu radnika, kao i do sada, osigurati prihvatljiv model dobnog umirovljenja uz otpremnine - nazove igrokazom Uprave i drugih većinskih i odgovornih sindikata, istom interes brodogradnje i brodograditelja nije na prvom mjestu.

 

ULJANIK D.D.

članovi Uprave

Marinko Brgić

Veljko Grbac