Revitalizacija plominske starogradske jezgre u turističke svrhe

Revitalizacija plominske starogradske jezgre u turističke svrhe

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Starogradska jezgra Plomina revitalizirat će se u turističke svrhe. Zasad je u obnovu zidina uloženo milijun i pol kuna, no ulaganja će biti i veća kada se riješene imovinsko -pravni odnosi na dijelu objekata u središtu mjesta. U Plominu je u planu i uređenje difuznog hotela.

Da turisti rado obilaze starogradsku jezgru Plomina svjedoči i bračni par iz Francuske koji i u ovo doga godine posjećuje Istru. Ističu kako je Plomin jako lijepo mjesto. S jedne strane se vide brda, a s druge strane je pogled na more. I ljudi su ovdje ljubazni, kažu Francuzi. 

Gostiju će biti i više kada se revitalizira starogradska jezgra. Općina Kršan u plominske zidine ulaže znatna sredstva, no problem je kaže zamjenik načelnika Roman Carić što mnogi objekti nisu u općinskom vlasništvu i to koči jača turistička ulaganja, poput uređenja difuznog hotela. Općina, kaže Roman Carić puno radi na rješavanju problema s vlasnicima objekta i to je jedan od najvećih problema.

Općina je lani uložila nešto manje od milijun kuna u izgradnju parkirališta, osigurano je novih 15 parkirnih mjesta, prijeko potrebnih posebno tijekom turističke sezone kada su gosti, najviše Nijemci ovdje najčešći gosti, kaže Carić.

Broj gostiju koji posjećuju Plomin raste. Lani su noćenja na području Kršana porasla za 55 posto, a za 20 posto povećani su smještajni kapaciteti.  Plomin najviše živi ljeti, no direktorica TZ-a Kršana Ariana Brnetić ističe i manifestacije u predsezoni poput one u svibnju pod nazivom " Plominiski zvočić" posvećene endemskoj biljci koja je zaštićena i raste na Plominštini.

Plomin će dodatno zaživjeti kada se osiguraju uvjeti za uređenje difuznog hotela no nažalost tek nakon što se riješenje problema s valsništvom zgrada u starogradskoj jezgri.