Rješavanje financijskih teškoća Uljanika važno za cijelu zemlju

Rješavanje financijskih teškoća Uljanika važno za cijelu zemlju

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potvrdilo je da je Europskoj komisiji 13. srpnja dostavilo prijedlog programa restrukturiranja Uljanika te kako su iz Bruxellesa dobili informaciju da je on zaprimljen.

Time se razdoblje državne potpore automatski produljuje, odnosno troškovi za sanaciju ulaze u ukupne troškove restrukturiranja sve dok Komisija ne donese odluku o tome je li program u skladu s njezinim pravilima. 

Ministar financija Zdravko Marić danas je izjavio da je Uljanik u resoru Ministarstva gospodarstva. "No ja mogu samo reći iz perspektive resora Ministarstva financija, budući da govorimo o elementima državne potpore i državnih jamstava. Državna jamstva koja su izdavana ne samo proteklih nekoliko godina nego i dulje od toga je sigurno iz perspektive vođenja javnih financija vrlo važan element", pojasnio je Marić.

Na glavnoj skupštini Uljanika, sazvanoj za 31. kolovoza, investitori će odlučivati o pokriću lanjskog gubitka od milijardu i 24 milijuna kuna te davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru. 

Vezano za program restrukturiranja, mediji navode da je Europska Komisija primila program te da se razdoblje potpore za sanaciju automatski produžuje, odnosno da troškovi za sanaciju ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljenom programu restrukturiranja.