Robert Zenzerović: Računovodstvo za poduzetnike ali i širu javnost

Robert Zenzerović: Računovodstvo za poduzetnike ali i širu javnost Robert Zenzerović: Računovodstvo za poduzetnike ali i širu javnost
Računovodstvena avantura / Funny Accounting (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, internet) Računovodstvena avantura / Funny Accounting (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, internet)
Prof. dr. sc. Robert Zenzerović predstavio projekt Računovodstvene avanture na Radio Puli, kod Mateje Kelemenić (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Prof. dr. sc. Robert Zenzerović predstavio projekt Računovodstvene avanture na Radio Puli, kod Mateje Kelemenić (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
Računovodstvena avantura / Funny Accounting (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, internet) Računovodstvena avantura / Funny Accounting (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, internet)
Računovodstvena avantura / Funny Accounting (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, internet) Računovodstvena avantura / Funny Accounting (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, internet)

Prof. dr. sc. Robert Zenzerović pokrenuo ciklus edukacija o računovodstvu za poduzetnike (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, internet)

Srednjoškolci čekaju rezultate državne mature, nakon čega slijede upisi na fakultete. Podsjetimo, na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma 21. srpnja je zadnji rok za izbor ekonomskog zvanja. Znanstvenici FET-a trude se educirati i širu javnost, primjerice, o osnovama računovodstva poduzetnika.

Premda nerijetko nedovoljno vrednovana, računovodstvena profesija sve više dobiva na značaju o čemu svjedoči i činjenica da je američki zakonodavci planiraju uvrstiti u STEM područje. Rezultati analiza pokazuju da smo u toj pismenosti dosta loši.

Doktor znanosti Robert Zenzerović sa suradnicima plasirao je ovih dana edukativni video koji svima otvara put osnovama kroz 'Računovodstvenu avanturu' na engleskom Funny Accounting. Prvi je to od sedam edukativnih videa o računovodstvu i financijskim izvještajima koji se može pogledati na YouTube kanalu.

Cilj je popularizirati računovodstvo, a s drugog aspekta educirati mlade naraštaje i sve koji imaju interes da se educiraju u tom jednom zasad zapuštenom segmentu financijske pismenosti. Radi se o osnovama računovodstva poduzetnika koji će gledatelje uvesti u svijet računovodstva. Edukacija iz računovodstva važan je segment financijske pismenosti dodaje Zenzerović, u kojoj ne briljiramo.

Edukacija je namijenjena maturantima, studentima, svima koji žele znati. S timom u kojemu su Igor Fabris i Bojan Prusac razvio sam avatara Bobija i pokušao promovirati svoj grad Pulu, Hrvatsku, Benedikta Kotruljevića, Dubrovčanina koji je lansirao dvojno računovodstvo. Bobi je rođen u Italiji, studirao u Americi i došao u Pulu gdje će se skrasiti. Kroz njegov poduzetnički pothvat pratimo računovodstvo i financijske izvještaje.

Računovodstvena avatura / Funny Accounting a prilagođena je osobama s posebnim potrebama. Besplatna je, za sve i za svakodnevni život. Poznavanje računovodstvenih osnova značajan je dio osobne karte svakog poduzetnika, ističe Robert Zenzerović i poziva građane da se uključe. YouTube – i s Bobijem krenite u pravu Račnovodstvenu avanturu.

„Onaj tko dobro i uredno vodi knjigovodstvo nauči i dobro ugovarati, trgovati i zarađivati.“ – govorio je davno Dubrovčanin Benedikt Kotruljević (Benko Kotruljić), začetnik dvojnog knjigovodstva.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Robert Zenzerović: Računovodstvo za poduzetnike ali i širu javnost

RAZGOVOR: S Robertom Zenzerovićem u programu Radio Pule razgovarala je Mateja Kelemenić