Rovinj i Poreč zabranili potpisivanje peticije

Rovinj i Poreč zabranili potpisivanje peticije

(foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

Diljem Hrvatske od 17. studenoga potpisuje se peticija, ali ne samo protiv ćirilice, kako su to mnogi shvatili, nego i za promjenu članka Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. No, u Rovinju i Poreču nisu dobili mjesto za potpisivanje peticije na javnim, gradskim površinama.

U Poreču se građani mogu izjasniti samo na crkvenom dobru. Trg slobode u Poreču u radno jutro uglavnom je prazan. Živo je samo ispred ulaza u crkvu Gospe od anđela. Prikupljaju se potpisi. Samo ovdje jer je Grad zabranio korištenje javnih gradskih površina i, mnogi će reći, uskratio pravo na izjašnjavanje volje građana.

Kako doznajemo u gradskoj upravi, Grad nije ni dužan osigurati prostor za peticiju, već organizator. Grad Poreč ne želi ni simbolički sudjelovati u prikupljanju potpisa za referendum jer smatramo da je to kontraproduktivno za rješavanje međunacionalnih odnosa i da je ovaj Referendum kontraproduktivan kad su u pitanju manjine jer se ograničavaju ljudska i manjinska prava. Ne treba biti tolerantan prema netolerantnima. Kaže porečki gradonačelnik Edi Štifanić

A o dobrim odnosima s Vukovarom, dodaje gradonačelnik, svjedoči i činjenica da je Poreč obnovio tamošnju Istarsku ulicu te stipendira tri vukovarska studenta.

Potpisuju ljudi peticiju protiv ćirilice u Vukovaru. A na papiru stoji - citiram: Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice. 

No, u tom slučaju ne bismo govorili o manjinama jer 50 ili više posto jest - većina. A takva bi promjena bila i protivna statutu Poreča, o dvojezičnosti. Štite se prava talijanske manjine. I u Rovinju se protive smanjenju prava manjinama, kako ovu peticiju iščitava gradska vlast.

Istra je zauzela ispravan stav, za dijalog, prema naprijed, gradi mostove suradnje i Istra je uspjela jer suživot je da žive zajedno a ne jedan pored drugog, različitost. Rekao je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza.

Komentare u ime Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predstavnici u Istri nisu ovlašteni davati, a oni u Vukovaru na naše pozive ne odgovaraju.