Rovinj prvi u Istri ima 3D pješački prijelaz

Rovinj prvi u Istri ima 3D pješački prijelaz Rovinj prvi u Istri ima 3D pješački prijelaz
Rovinj, 3D pješački prijelaz (foto: HRT Centar Pula) Rovinj, 3D pješački prijelaz (foto: HRT Centar Pula)
Rovinj, 3D pješački prijelaz (foto: HRT Centar Pula) Rovinj, 3D pješački prijelaz (foto: HRT Centar Pula)

Rovinj, 3D pješački prijelaz (foto: HRT Centar Pula)

Rovinj je prvi grad u Istri i među prvima u Hrvatskoj dobio 3D pješački prijelaz. Smješten je u blizini Osnovne škole Jurja Dobrile. Svrha je povećati sigurnost prvenstveno učenika, ali i ostalih sudionika u prometu.

Trodimenzionalni pješački prijelaz u Rovinju optička je iluzija. Vozaće podsjeća na lebdeću zebru, pojašnjava Elvis Prenc iz Grada Rovinja.

Zbog blizine škole 3D pješački prijelaz prelaze najviše djeca, najranjiviji sudionici u prometu. Osnovnu školu Jurja Dobrile polazi 560 učenika. I njihov se ravnatelj Marin Mihovilović uvjerio u sigurnost novog pješačkog prijelaza.

U posljednje tri godine u Rovinju se dogodilo 16 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci i u kojima je jedan poginuo. Pješaci su uzrokovali 16 prekršaja, a vozači 260, ističe pomoćnik načelnika rovinjske Policijske postaje Vlado Stanković.

Policijska uprava istarska dala je suglasnost za postavljanje 3D pješačkog prijelaza, kao pilot projekta na godinu dana. 3D pješački prijelazi nisu novina. U Europi ih postavljaju posljednjih desetak godina. No u Hrvatskoj su, nažalost, rijetki.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Rovinj prvi u Istri ima 3D pješački prijelaz