Sa(n)jam knjige u Istri od 4. do 13. lipnja

Sa(n)jam knjige u Istri od 4. do 13. lipnja Sa(n)jam knjige u Istri od 4. do 13. lipnja
Magdalena Vodopija (Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/ustupljena fotografija) Magdalena Vodopija (Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/ustupljena fotografija)

Ekipa Sajma (Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/ustupljena fotografija)

26. izdanje pulskog festivala knjiga i autora održat će se u Puli od 4. do 13. lipnja pod sloganom “Di smo?”. Za one koji neće moći doći osobno na Sa(n)jam knjige u Istri, bit će dostupan radijski i video prijenos uživo sa Sajma.

Središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti te prostor razgovora i predstavljanja autora bit će nadomak Rive: dok će se programi odvijati u dvorištu The Shipyard puba, festivalska knjižara smjestit će se u jednoj od hala bivše tvornice Arena trikotaža. 

- Za nas je ‘Di smo?’ prvotno bilo pitanje koje traži precizan odgovor na kojoj je lokaciji ove godine Sa(n)jam. Gotovo 20 godina ovo se pitanje nije postavljalo jer se znalo da smo u austrougarskoj palači Marine Kasino. Odgovor na to pitanje bit će zbunjujuć strancima i gostima Pule, ali Puležanima sasvim jasan. Na Rivi smo, u bivšoj Arena trikotaži, ulaz je iz Kandlerove tamo kod Dimnjaka odmah poslije arheološkog nalazišta uz Gradsku knjižnicu. Knjige su u tvorničkoj hali, a programi u Shipyardu. No to je pitanje, naravno, potaknulo sasvim druga razmišljanja, na koja nemamo tako precizne odgovore. Prije svega gdje smo sad kao književna manifestacija, nakon 27 godina, je li ovo novi početak ili se zavaravamo? Gdje smo kao kultura? Ima li još koja stepenica prema dnu? Gdje smo kao ljudi? U ambisu kojem se ne nazire kraj i kojeg sami produbljujemo ili u prevratu koji će donijeti nešto dobroga? I najvažnije: gdje smo jedni drugima? - izjavila je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri. 

Svečano otvorenje pulskog festivala knjiga i autora zakazano je za petak, 4. lipnja u podne, na arheološkom nalazištu tik uz Gradsku knjižnicu. 

Ovogodišnje izdanje preplavit će poezija i glazba: pred publiku dolazi petnaestak vrsnih pjesnikinja i pjesnika predvođenih Petrom Gudeljom, a uz pratnju glazbenika na čelu s jazz trubačem Brankom Sterpinom i etno glazbenikom Dariom Marušićem. 

Uz tradicionalni “Doručak s autorom” koji će voditi kulturolog i pisac Aljoša Pužar, novost je i program pod nazivom “Nova lica Pule”.

- U prvotnoj ideji radilo se o debitantima. No ove godine činilo nam se kao dobra igra predstaviti u istom programu etablirane autore koji nekim slučajem nisu još predstavljali svoje knjige na Sajmu, i nove, izvrsne autore koji su tek kročili na literarnu scenu. Mislim da će ovaj program opstati i sljedećih godina. Živ je, nov je, ne ide ‘na sigurno’, što mi se jako sviđa - izjavila je Vodopija. 

Među ostalima, tako će se u Puli publici po prvi puta predstaviti Svetislav Basara, Želimir Periš, Ivana Bodrožić, Magdalena Blažević, Tanja Stupar-Trifunović, Ena Katarina Haller te Ivica Đikić, ali i brojni drugi autori i autorice sa svojim novim knjigama. 

Među novitetima je i suradnja sa zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem. Glumci će nastupiti u režiji Ivice Buljana izvodeći stihove suvremenih hrvatskih pjesnikinja, a u programu naslova ‘Moj cilj je - horizont’ predstavit će velikane slavenskog pjesništva.