Sastanak predstavnika Obrtničke komore i županijskoga Stožera

Sastanak predstavnika Obrtničke komore i županijskoga Stožera

Foto: obrtnička komora Istarske županije/ustupljena fotografija

U Puli je održan sastanak predstavnika Obrtničke komore Istarske županije s vodstvom županijskog Stožera civilne zaštite, Dinom Kozlevcem i dr. Aleksandom Stojanovićem. U izaslanstvu Komore bili su predsjednik Robert Momić, predsjednik Ceha ugostitelja Stanislav Briškoski i član Ceha Zlatko Deskar.

U izaslanstvo Komore bili su predsjednik Robert Momić, predsjednik Ceha ugostitelja Stanislav Briškoski i član Ceha Zlatko Deskar.
 
Stožer je izviješten o zaključcima Ceha: traženju popuštanja mjera, odnosno dopuštenja za rad ugostiteljskih objekata od 8. veljače (terase, a nakon toga kompletni objekti) i najavi tempa popuštanja mjera, radi pravovremene pripreme. Istaknuli su potporu radu Stožera Civilne zaštite Istarske županije, za koji smatraju kako se za vrijeme cijele krize nosi(o) stručno i odgovorno.
 
Načelnik istarskoga Stožera ciilne zaštite Dino Kozlevac istaknuo je kako je u više navrata od nacionalnog Stožera tražena mogućnost regionalnog donošenja mjera te kako Stožer Istarske županije nije utvrdio kako su ugostiteljski objekti u županiji bili žarišta zaraze. Nažalost, iako je prošle godine upravo Vlada RH tražila od EU dopuštenje za regionalizaciju mjera, to nije dopušteno.
 
Dr. Aleksandar Stojanović, ranatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije iznio je podatak kako je dvotjedna incidencija u Istarskoj županiji ispod 70 slučajeva na 100.000 stanovnika. Istaknuto je kako je nacionalni Stožer najavio popuštanje mjera: vrlo skoro očekuje se "otvaranje" teretana i mogućnosti sportskog treninga, kao i ujednačavanje tretmana za dostavu kave. Nakon toga, očekuje se otvaranje terasa, a do kraja veljače moguće je očekivati i rad cjelovitih ugostiteljskih objekata - naravno, uz pridržavanje preporuka i uz uvjet da ne bude rasta broja zaraženih.
 
Svi su potvrdili važnost turističke sezone te kako je potrebno učiniti sve kako bi ona bila dobro pripremljena i uspješna. Naravno, kako ističu, važna je i dalja potpora države svim pogođenim sektorima.
 
Stožer Istarske županije iskazao je zahvalnost istarskim ugostiteljima za disciplinirano ponašanje i pridržavanje mjera te je dogovoreno da se i dalje redovito održavaju sastanci. Predstavnici Komore istaknuli su zainteresiranost za pridruživanje kampanji cijepljenja, kad ona bude pokrenuta. Kako dodaju, smatraju kako bi Stožen civilne zaštite Istarske županije trebao imati legimitet za donošenje odluka, sukladno lokalnoj zdravstvenoj situaciji.