Savjetovalište za spolno zdravlje mladih plan Istre

Savjetovalište za spolno zdravlje mladih plan Istre

Najrizičnija su skupina učenici od osmog razreda na više (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Dogradnja zgrade Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli trebala bi biti dovršena do kraja godine, a ambiciozan plan u idućoj godini su nove djelatnosti, među kojima je Savjetovalište za spolno zdravlje mladih.

Zgrada Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije izgrađena je 1938. godine. Sada poprima novi izgled, s tisuću četvornih metara dodatnog radnog prostora za postojeće i nove aktivnosti, kaže ravnatelj Zavoda Aleksandar Stojanović.

Nakon Savjetovališta za pravilnu prehranu koje daje jako dobre rezultate, slijedi novi veliki korak a to je Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u Istri. Riječ je o društveno značajnom projektu čiji je temeljni cilj obuhvatiti baš sve osnovne i srednje škole u Istarskoj županiji.

Plan je tu, i nadam se da neće biti problema što se tiče financiranja, kaže Aleksandar Stojanović. Nositelji programa su Istarska županija i jedinice lokalne samouprave. U rad Savjetovališta bit će uključeni liječnici preventivne školske medicine, epidemiolozi, psiholozi, ginekolozi i drugi stručnjaci.

Prema pokazateljima najrizičnija su skupina učenici od osmog razreda na više. Sustavni rad obuhvaća spolni odgoj i preventivu, cijepljenje protiv HPV-a, pa čak i nasilje u vezama. Kao i ostali programi Zavoda, pristup je individualan, besplatan i bez uputnice.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Savjetovalište za spolno zdravlje mladih plan Istre