Savudrijski ribari ponovno na moru

Savudrijski ribari ponovno na moru

(foto: Goran Kovačić/ PIXSELL)

Nakon kratkog novogodišnjeg zatišja u Savudrijskoj vali ribari s područja Umaga i Savudrije danas su ponovno isplovili na more uz pratnju glisera hrvatske policije. No, presrela ih je slovenska policija i upozorila da se nalaze u blizini slovenskog teritorijalnog mora.

Trojica ribara Diego Makovac, Ecio Kocijančić i Danilo Latin, nimalo iznenađena jer se isti scenarij ponavlja svih 6 mjeseci od donošenja odluke Arbitražnog suda.

No s Novom godinom uz slovensku policiju na moru je i ribarska inspekcija koja hrvatskim ribarima prijeti visokim kaznama. One se navodno mogu kretati od 400 pa do čak 20 tisuća eura. Takve slovenske prijetnje "potpuno neprimjerenima" ocjenjuje i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić. Rješenje ovog problema pokušat će se naći na sutrašnjem razgovoru ribara s resornim ministrom Tomislavom Tolušićem

Svoj će stav prije susreta u Ministarstvu poljoprivrede ribari pokušati dogovoriti na večerašnjem sastanku u Bašaniji. U petak se u Savudriji očekuju i predstavnici ministarstava mora, unutarnjih te vanjskih i europskih poslova.  

Kasno popodne stigla je vijest da je nakon jednostrane implementacije arbitražne presude o razgraničenju, slovenska policija pokrenula prekršajne postupke protiv sedam hrvatskih ribara koji su uplovili u po njihovom - "slovenske vode".  Prijeti im kazna između 500 i tisuću 200 eura, a ako ju ne plate, može im se zabraniti ulazak u Sloveniju, potvrdili su u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Glasnogovornica MUP-a Vesna Drole kaže kako je  od 30. prosinca prošle do 2. siječnja ove godine slovenska policija registrirala sedam nezakonitih uplovljavanja hrvatskih ribarskih brodova i deset uplovljavanja hrvatskih policijskih brodova. Uplovljavanja ribarskih brodova tretiraju kao prekršaj prema Zakonu o strancima, a ona policijskih brodova - kao granične izgrede. 

Uoči sutrašnjeg susreta ribara i resornoga ministra oglasila se Europska komisija koja ponavlja kako je spremna pomoći u primjeni arbitražne odluke te poziva Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog na svim razinama i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi mogli naškoditi bilateralnim razgovorima. Glasnogovornica Mina Andreeva, odgovarajući na upit novinara dodala je da bi Komisija mogla još jedanput raspravljati i razmotriti kako pridonijeti implementaciji arbitražne presude.

Poslušajte tonski prilog. 

Savudrijski ribari