Šesti dan štrajka: 'Dajte nam plaće! Ne damo Uljanik! Uljanik je naš!'

Šesti dan štrajka: 'Dajte nam plaće! Ne damo Uljanik! Uljanik je naš!'

'Ne damo Uljanik!' (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Šesti je neradni dan u brodogradilištu Uljaniku. Radnici su u Puli i danas, uz nadzor policije i podršku brojnih građana, prosvjednom šetnjom tražili svoju plaću i opstanak brodogradnje. Plaća je izgledna do kraja tjedna, ističe ministar financija Zdravko Marić, no situacija je složena.

'Idemo dalje! Ne damo Uljanik! Uljanik je naš!' - I danas su pulskih ulica poručili Uljanikovci. Traže svoju plaću, smjenu Uprave koja je brodogradilište dovela u bezizlazno stanje te opstanak brodogradnje. Pridružili su im se brojni građani.

Nakon isplate plaće prekinut će, kažu, štrajk, ističe Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata Uljanika. Intenzivno radimo na isplati plaće, do kraja tjedna trebali bi imati rješenje, kaže ministar financija Zdravko Marić, dok, dugoročno, pravila u Europi moraju jednako vrijediti za sve.

Vlada na sve načine nastoji pomoći isplatiti plaće, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković - no odgovorna je Uprava. Đino Šverko, predsjednik Štrajkaškog odbora i Boris Cerovac podsjećaju da Uljanik ne smije mijenjati lokaciju te da Otok nije dovoljan za proizvodnju.

Uljanikovci uz Upravu brodogradilišta krive i lokalni IDS koji je, kažu, godinama znao za teško stanje u društvu i šutio. U Bruxelles su se uputili pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego kako bi se konzultirati o potpori Europske komisije restrukturiranju Uljanik grupe.

Predsjednik Uprave Gianni Rossanda i 14 direktora Uljanik grupe dali su mandate na raspolaganje. Posao stoji - gradnja polarnog kruzera za australskog brodovlasnika nastavit će se nakon uplate plaće.

Za petak je bila zakazana glavna Skupština Uljanika - no ni ona se na može održati zbog nedostatnog broja prijavljenih dioničara. Uz roženicu, radnici su ušli u brodogradilište. Nema rada, poručuju - štrajk se nastavlja!

Opširnije poslušajte u nastavku.

Šesti dan štrajka: 'Dajte nam plaće! Ne damo Uljanik! Uljanik je naš!'

IZVJEŠTAJ: Uljanik na prekretnici