Sindikalisti zabrinuti oko isplate plaće u Uljaniku

Sindikalisti zabrinuti oko isplate plaće u Uljaniku

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

U pulskom brodogradilištu Uljanik pojavila se informacija da bi plaće ovoga mjeseca mogle kasniti, odnosno da bi isplata mogla biti nakon roka predviđenog kolektivnim ugovorom, a to je 15. kolovoza. I dok u Upravi tvrde da se takvo što neće dogoditi sindikalisti su zabrinuti.

Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku ističe kako s obzirom da je jučer trebala biti plaća, najčešće je pitanje radnika - hoće li biti danas? "Još uvijek nas uvjeravaju iz Uprave da čine sve, da pokušavaju da bude danas, sutra sigurno neće biti jer je blagdan, a onda se nadam da će biti u četvrtak, jer, u protivnome moramo ići u sindikalne akcije, organizirati mirenja i nakon 5 dana - i štrajk", rekao je Đino Šverko.

Iz Uljanik grupe kažu kako premda plaća za zaposlenike nije isplaćena tradicionalno, 13, u mjesecu za prethodni mjesec, sredstva za isplatu su osigurana. "Obveza za isplatu plaće u Uljanik Grupi je do 15. u mjesecu, a kad god se obveza isplate podudarala s državnim praznikom ili nedjeljom, plaća je isplaćivana idući dan. Poštujući socijalni dijalog te otvorenu komunikaciju sa svim sindikatima i radnicima poslodavac je otvoreno i javno najavio mogućnost isplate idući dan, odnosno 16. kolovoza", navode iz Ureda.

Sve uprave društava Uljanik Grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja, no za dizanje tenzija oko ovog na vrijeme najavljenog kašnjenja nema osnove, smatraju u rukovodstvu pulskog škvera.