Sindikat najavio pokretanje štrajka za radnike Gradske uprave i ustanova

Sindikat najavio pokretanje štrajka za radnike Gradske uprave i ustanova

Dusko Marusic/PIXSELL

U Buzetu nema sluha za radnike Gradske uprave i ustanova, pregovori o povećanju plaća koji traju već tri godine su bez rezultata, upozorio je danas Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. Poslušajte reportažni prikaz Nives Kalebić u prilogu.

Sindikat je najavio i pokretanje štrajka za radnike Grada Buzeta, Javne vatrogasne postrojbe, Dječjeg vrtića "Grdelin" i Doma za starije.

U Gradu Buzetu ističu pak, kako novca za povećanja plaća nema te kako plaće nisu ništa niže u odnosu na one u drugim gradovima u Istri. 

Problem s plaćama zaposlenika buzetske Gradske uprave i Ustanova nastao je kod dogovaranja materijalnih prava, odnosno visine osnovice, jer je 2009-te godine svim korisnicima gradskog proračuna umanjena osnovica za obračun plaća za 6 posto. Razlog je taj što je Buzet imao brdsko planinski status i nije mogao imati višu osnovicu nego što imaju ostali na razini države. To umanjenje se kasnije radnicima u državi vratilo, no Buzećanima unatoč učestalim pregovorima nije, ističu u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije nije. Voditelj ureda Darko Vidmar kaže da nisu tražili da se svih 6 posto vrati odjednom nego postepeno kroz dvije do tri godine.

Plaća spremačica u buzetskim Ustanova ispod je minimalne plaće u Hrvatskoj, vatrogasci ne dobiju ni pet tisuća kuna sa svim dežurstvima, a ispod pet tisuća kuna je i bruto plaća komunalnim redarima, ističu u Sindikatu. U Gradu kažu kako novca za povećanje plaća nema.

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije misle da novca ima. Samo ga treba preusmjeriti.

Idući tjedan slijedi pokušaj mirenja, a o njegovom rezultatu ovisit će hoće li biti štrajka, zaključuju u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalamcije.

Nives Kalebić -Buzet