Sindikati Uljanika moraju biti dio restrukturiranja

Sindikati Uljanika moraju biti dio restrukturiranja

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Predstavnici triju sindikata pulskog Uljanika poručili su da neće poduprijeti restrukturiranje koje neće značiti očuvanje brodogradnje. Upozorenje je to uoči Skupštine Uljanika, na kojoj bi se trebala donijeti odluka o dokapitalizaciji i restrukturiranju te predstaviti novi strateški partner.

Bez obzira na planove Uprave, ne postoji program restrukturiranja, ističe Vedran Dragičević iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Uprava ovoga društva može imati ideje, ali program restrukturiranja da se ide u dokapitalizaciju donosi strateški partner, donosi Vlada RH, Uprava ovoga društva i mi sindikati koji želimo aktivno ovdje sudjelovati, ističe Dragičević. Uvjet je, dodaje, sačuvati radna mjesta i brodogradnju u Puli i u Rijeci.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata u Uljaniku smatra da je prijedlog lokacije Otoka na kojoj će ostati brodogradnja promašen, jer kako kaže, to je prostor na koji ne stane ni cjevarska, ni bravarska radionica, niti skladišta, pa onda samo možemo gledati brodogradilište koje će za dvije tri godine nestati.

Uprava se sindikatima nije obratila, spominje se i prosvjed za četvrtak. Bruno Bulić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije poručuje Upravi da cijeli proces ne može proći bez sindikata. I ne samo to, dodaje, tu se sad pojavljuju i sindikalne kolege iz Hrvatske koje će doći raditi, nisu s nama ni kontaktirali i tako se ne radi, kaže Bulić.

Iz Uprave Uljanika uvjeravaju da će sindikati biti uključeni. Hrvoje Markulinćić, direktor Korporativnih komunikacija Uljanika ističe kako Uprava želi odluke donositi u skladu s razmišljanjima ne samo sindikata nego i svih čimbenika koji znaju da jedino restrukturiranjem brodogradilište može opstati.

Na Skupštini Uljanika u petak najavljena je dokapitalizacija nužna za spas Uljanika te novi strateški partner, potom Nadzorni Odbor odnosno nova Uprava. Do 2019. godine treba izgraditi 12 plovnih jedinica, ako to ne bude dovršeno, smatraju sindikalci, to će biti kraj za Uljanik Grupu. A jedino gradnja sofisticiranih brodova je budućnost Uljanika, s time su složni i Uprava i sindikati.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Sindikati Uljanika moraju biti dio restrukturiranja