Skupština Uljanika odlučila povećati temeljni kapital za 300 milijuna kuna

Skupština Uljanika odlučila povećati temeljni kapital za 300 milijuna kuna

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Glavna Skupština Uljanika donijela je danas odluku o povećanju temeljnog kapitala tvrtke za najviše 300 milijuna kuna. Preduvjet je to za ulazak strateškog partnera u Uljanik i početak restrukturiranja društva.

Uljanik mora u početi raditi nešto novo, sofisticirane brodove koji mu mogu omogućiti budućnost, naglasio je član Uprave Marinko Brgić jer drugi scenarij je, istaknuo je Brgić,  stečaj i likvidacija.

Proces restrukturiranja i osiguravanje dodatnog kapitala, uz ostalo, i ulaskom strateškog partnera u Uljanik grupu je nužan, jer bez restrukturiranja imamo aktivaciju 569 milijuna eura državnih jamstava, potencijalni gubitak 4 i pol tisuće radnih mjesta te trajni gubitak djelatnosti u Puli i Rijeci. Poručio je to predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda na izvanrednoj glavnoj skupštini Uljanika na kojoj dioničari trebaju odlučiti o dokapitalizaciji tvrtke i odabiru strateškog partnera.

Ustvrdivši kako brodogradnja nije upitna, da je to dugoročni i jedni cilj svih generacija Uljanikovaca, ali i da se Uljanik, kao i svaka ozbiljna kompanija mora mijenjati i prilagođavati kako bi opstao na nemilosrdnome svjetskom tržištu, Rossanda je rekao da se od potencijalnoga strateškog partnera očekuje doprinos u troškovima restrukturiranja brodogradilišta od gotovo 100 milijuna eura.