Slovenci ne odustaju od terana

Slovenci ne odustaju od terana

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Slovenija se nikako ne miri s odlukom Europske komisije o donošenju delegiranog akta o teranu! Nakon najave tužbe, pa optužbe da su istarski vinari krivotvorili dokumentaciju, jučer je iz Brisela stigla i izjava slovenskog ministra poljoprivrede da će Komisija zaustaviti donošenje akta o teranu.


Istarski vinari više se ni ne obaziru na, kako kažu, "intenzivno lobiranje" slovenske strane u Briselu te, dakako, odbacuju sve optužbe na svoj račun. U sjeni ovog, sad već višegodišnjeg spora oko terana, gotovo nezamijećeno prolaze vijesti o dobroj suradnji proizvođača iz slovenske i hrvatske Istre na zajedničkoj europskoj zaštiti ekstra djevičanskog maslinovog ulja i meda. Pregovara se u dobroj vjeri, pa je oko slovenskog glavnog prigovora na našu specifikaciju i naziv "istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje" dogovor postignut bez napetosti, ističe konzultant na izradi specifikacije Ugo Toić.

U novu zajedničku specifikaciju ulja "Istra" uključene su i slovenske sorte te se očekuje kako će ona, nakon zaštite na nacionalnoj razini u Sloveniji i Hrvatskoj, u Brisel stići na vrijeme - do 18. travnja kada ističe rok za njeno podnošenje. U idućih par mjeseci na nacionalnoj razini u obje će države biti zaštićen i istarski med. Nakon toga ide se zajedno po europsku zaštitu izvornosti, kaže predsjednik pazinske udruge pčelara Lipa Ranko Anđelini.


Zašto nema ovakvog dogovora kad je riječ o teranu, istarskim je vinarima nejasno. Pogotovu zato jer su do "slučaja teran" sa slovenskim kolegama dobro surađivali. Uvjereni su međutim, da bez obzira na snažno lobiranje u Briselu, Europska komisija neće promijeniti svoju odluku koja će im vratiti povijesno pravo na korištenje imena vina teran.

 

Više u tonskom prilogu.

TERAN I OSTALO

Preuzmite datoteke

TERAN I OSTALO 1,6 MB