Stigla srdela u istarske ribarnice

Stigla srdela u istarske ribarnice

foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ljubitelji srdela danas su ponovno došli na svoje! Nakon jednomjesečnog lovostaja zbog zabrane ribolova okružujućom mrežom plivaricom srdelarom, na ribarnicama se opet može kupiti ta omiljena plava riba.

Srdela je za mnoge prvi izbor kada je riba u pitanju - jer zdrava je i ukusna a k tomu i jeftina. I danas se na pulskoj tržnici prodavala po 20 kuna kilogram. Puljani su se zaželjeli srdele, jer ovo je već treći lovostaj u ovoj godini. Dva planirana - prvi tijekom zime, drugi u svibnju ali i jedan izvanredni za one koji su odustali od izlova u doba epidemije zbog problema s plasmanom ribe. 


Bez srdele mediteranski jelovnik je nezamisliv. Ta se zahvalna riba spravlja na mnogo načina - pržena, soljena, marinirana, na lešo, na gradele... Svaki recept ima svoje poklonike da iz ove male ali vrijedne ribe izvuče ono najbolje.

Ljubitelji srdele u njoj će moći uživati, dakako ako vremenske prilike ribarima dopuste izlazak na more, još samo koji dan jer će uskoro biti puni Mjesec. A tada će plivarice ponovno cimu vezati za kraj.