Stiže plaća - Vlada osigurala isplatu Uljanikovcima

Stiže plaća - Vlada osigurala isplatu Uljanikovcima

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Radnici Uljanika i Trećeg maja napokon su dočekali vijest koju već danima žele čuti - osigurane su plaće za srpanj i kolovoz! Poruku u Pulu i Rijeku poslao je sa sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Dobra je vijest i da je odblokiran račun Uljanika, a ne bude li drugih iznenađenja, plaće za srpanj radnicima bi trebale biti isplaćene sutra.

Rekli samo da ćemo se maksimalno angažirati kako bi osigurali dvije plaće – i našli smo model kako da to učinimo – rekao je premijer Andrej Plenković i poručio radnicima da će dobiti plaće za srpanj i kolovoz. U idućim tjednima strateški ćemo promošljati o brodogradnji.

Informacija o blokadi računa Uljanika tijekom dana izazvala je paniku, no račun je odblokiran i ne bude li drugih iznenađenja sutra stižu plaće, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Nije tako jednostavno – samo nazvati i osigurati sredstva, kaže ministar financija Zdravko Marić. Činimo sve u našoj mogućnosti u okviru zakonskih i općenito propisa prema kojima djelujemo, dodaje Marić.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u Puli kako očekuje istu razinu angažiranosti i odgovornosti koju je Vlada pokazala u slučaju Agrokor sada i za Uljanik. Iz jednostavnog razloga što je država u Uljaniku vlasnik skoro 25 posto dionica. U Agrokoru nije bila niti jednog postotka.

Ključno je pitanje je što dalje – ističu radnici, koji su i danas tražili svoja prava prosvjedom na pulskim ulicama. Još ne vjeruju – dok ne vide novac na računima. I građani su uz njih jer su u pitanju njihove obitelji.

Đino Šverko, predsjednik Štrajkaškog odbora. Ako plaća bude sutra, u ponedjeljak smo na poslu. Radnici očekuju puno, sutra plaću i opstanak brodogradnje za svoju egzistenciju.

Važno je da u idućim tjednima svi vidimo budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, Primorsko-goransku županiju i Rijeku. Naravno i za brodogradilišta koja posluju i u Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna, zaključio je premijer Andrej Plenković.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Stiže plaća - Vlada osigurala isplatu Uljanikovcima