Stručni skup o kvaliteti zraka

Stručni skup o kvaliteti zraka

Mjerna postaja za mjerenje kvalitete zraka (foto: Ivica Galović/PIXSELL)

Zaštitom zraka bavi se 9. znanstveno-stručni skup koji je u Poreču okupio 90-ak stručnjaka iz zemlje i inozemstva. U četiri dana raspravljat će se o nekoliko tema, primjerice o upravljanju kvalitetom zraka, emisiji onečišćenja u atmosferu, utjecaju onečišćenja na zdravlje ljudi, ali i o promjenama legislative iz područja kvalitete zraka, koje Hrvatsku uskoro očekuju.

 

Hrvatska u većini područja ima dobru kvalitetu zraka. Time se, pak, ne mogu pohvaliti veliki industrijski gradovi poput Zagreba, Rijeke, Slavonskog Broda, gdje je zrak druge kvalitete.

Intenzivan promet, industrija, sve to utječe na onečišćenje zraka a zatim i na naše zdravlje. No, na kvalietu zraka u zatvorenim prostorima mogu utjecati i neki drugi čimbenici poput prisutnosti lakova, boja, tepiha ili pak namještaja. 

Ono što Hrvatsku očekuje s početkom iduće godine jest izmjena zakonske regulative koja se odnosi na praćenje kakvoće zraka. Tada Referentni centar za zrak postaje Državni hidrometeorološki zavod, što predstavnici tvrki, koje su se do sada bavile time, ne smatraju baš najsretnijim rješenjem.

Više u tonskom zapisu.