Studij sestrinstva u Puli popunjen, stvara se kadar za zdravstveni sustav

Studij sestrinstva u Puli popunjen, stvara se kadar za zdravstveni sustav

Opća bolnica PUla (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Na Studiju sestrinstva u Puli trenutačno je gotovo 160 studenata na tri godine preddiplomskog stručnog studija. Sva su mjesta popunjena a uz Istrane, puno je studenata iz Dalmacije i Slavonije. Suradnja s bolnicom je vrlo uspješna, što rezultira već gotovim medicinskim osobljem u skoroj budućnosti.

Godine 2017. dobivena je dopusnica Nacionalnog vijeća i krenulo se s radom. Dvije godine pri Odjelu za prirodne i zdravstvene studije; Znanost o moru dala je tada privremeno boravište medicinarima. No, s obzirom na područje znanosti kojemu studij pripada a to je biomedicina. Danas je to Preddiplomski stručni sveučilišni studij sestrinstva pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile, koji ima vrlo složen program.

Dijana Majstorović, voditeljica studija pojašnjava kako studijski program ukupno na tri godine odnosno šest semestara ima pedeset kolegija, što obveznih i izbornih. I prekriva cijeli spektar prirodnih i društvenih znanosti koje su vezane uz sociologiju, komunikacijske vještine, psihologiju i druga područja.

No tu je svakako biomedicinsko područje u smislu kliničkih i temeljnih medicinskih znanosti anatomije, fiziologije, biokemije. Gotovo svi kolegiji na studiju sastoje se od predavanja, seminara, vježbi u praktikumu te kliničkih vježbi. Tako da su studenti u jutarnjem terminu u nekakvom kliničkom okruženju, a poslijepodne su u nastavi.

Trenutačno je ovo jedan od popularnih, 'in' studijskih programa na koji se upisuju i osobe drugih struka. Mi naše kvote popunimo u prvom upisnom roku i ove smo godine dva puta podizali upisne kvote za redovne studente, kaže Dijana Majstorović. Tako da nemamo problema s upisnim kvotama, nama dolaze studenti iz svih dijelova Hrvatske. Velik dio njih iz Dalmacije, potom iz Slavonije.

Ono što je dobro kod nas je ta suradnja s Bolnicom da gotovo naši redovni studenti koji si završili srednju medicinsku školu smjer medicinska sestra tehničar, mogu gotovo odmah se zaposliti kao redovni studenti i nekako upotpuniti taj svoj studentski život upravo radom u bolnici. I tako će već imati dobre vještine kad završe studij, priča Majstorović.

Istra tako dobiva kvalitetan zdravstveni kadar za bolnice, domove za starije osobe i domove zdravlja, palijativne timove i druge zdravstvene ustanove. Dobivena su sredstva za opremanje prostora i uskoro bi trebao krenuti diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo. No, i to je stepenica prema poslijediplomskim odnosno doktorskim studijima što će biti kruna obrazovanja medicinskih sestara i tehničara u Istri.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Studij sestrinstva u Puli popunjen, stvara se kadar za zdravstveni sustav