Stvara li se "amsterdamska koalicija"?

Stvara li se "amsterdamska koalicija"?

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Medijske najave o mogućem stvaranju koalicije stranaka liberalnog centra, odnosno IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno još ne znače da je stvoren politički savez, no razgovori su, kažu u IDS-u logičan slijed svega onoga što se događa u našoj politici.

Prvenstveno se tu misli, ističe predsjednik najače istarske stranke Boris Miletić na bahatost i agresivnost konzervatnih opcija koje Hrvatskoj ne nose ništa dobro. IDS, GLAS i stranka Pametno najglasniji su zagovornici moderene, progresivne i liberalne Hrvatske, odlučni u pitanju zaštite ljudskih i građanskih prava, ističe predsjednik IDS-a Boris Miletić.

O mogućoj suradnji razgovaralo se u Amsterdamu prošloga vikenda na kongresu europske stranke ALDE, a toj su se liberalnoj asocijaciji koja djeluje na razini čitave Europe tada priključile i stranke GLAS i Pametno čiji su čelnici Anka Mrak Taritaš i Mirjana Puljak. Zajednički će se boriti, ističe Boris Miletić za europsku, modernu i decentraliziranu Hrvatsku.

U Amsterdamu su stvoreni tek prvi kontakti u vezi moguće koalicije liberalnih stranaka. A razgovalao se, kaže Boris Miletić, o temama kako ponuditi jednu kvalitetniju javnu politiku prema hrvatskim građanima u odnosu na ovo što, istaknuo je čelnik IDS-a, danas imamo konzervativnu vladu HDZ-a.