Svečano otvoren 68. Pulski filmski festival

Svečano otvoren 68. Pulski filmski festival Svečano otvoren 68. Pulski filmski festival
Ekipa "Murine" (Foto: Pulski filmski festival/ustupljena fotografija) Ekipa "Murine" (Foto: Pulski filmski festival/ustupljena fotografija)
Foto: Pulski filmski festival/ustupljena fotografija Foto: Pulski filmski festival/ustupljena fotografija

Foto: Pulski filmski festival/ustupljena fotografija

U pulskoj Areni sinoć je otvoren 68. Pulski filmski festival polusatnim svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Otvorenje Filmskog festivala održano je bez tradicionalnog vatrometa i s ograničenim brojem gledatelja.

Filmu Murina bilo je to ujedno i prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je dobio nagradu Camera d'Or kao najbolji debitantski film, što je ujedno i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u povijesti. 

Ceremoniju otvorenja vodio je Tarik Filipović, a program su obogatili i sjajni mladi duo Mia Negovetić i Edi Abazi koji su izveli svoju autorsku pjesmu Ljubav nema kraj uz klavirsku pratnju Matka Basare. Kao posljednju točku, uoči premijere filma Murina, plesači baletnog ansambla HNK Ivana Plemenitog Zajca izveli su ulomak iz baleta Posvećenje proljeća, u koreografiji Maše Kolar.  

Festival je otvorio Zdravko Zima, izaslaniku predsjednika Republike Hrvatske, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava i ovogodišnje izdanje Festivala. 

Publici se tijekom svečanosti otvorenja obratio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice kulture i medija Krešimir Partl te gradonačelnik Pule Filip Zoričić. 

Večeras će posjetitelji u sklopu Hrvatskog programa u 21.30.  u Areni moći pogledati svjetsku premijeru filma Branka Schmidta - A bili smo vam dobri, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi, a na drugoj projekciji u Areni, u sklopu Međunarodnog programa rumunjsku političku satiru Kampanja. Međunarodni program u 18.30 u INK prikazuje film Moje jezero, dok se od 21.30 u Kaštelu prikazuje nagrađeni austrijski film Hochwald. Također, na programu Posebne projekcije, u 17 sati u kinu Valli prikazuje se film Povjerenje, dok je u isti sat u INK hrvatski dokumentarni hibrid Nulti krajolik, a u programu Filmskih klasika u 19 sati u kinu Valli bit će projekcija filma Grad boli.