Testiranje u Puli bez izgreda, Covid potvrde od danas i za posjet Bolnici

Testiranje u Puli bez izgreda, Covid potvrde od danas i za posjet Bolnici

Opća bolnica Pula (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Od danas zaposleni u zdravstvu i socijalnoj skrbi za dolazak na posao moraju imati Covid potvrde. u Puli je jutrošnje testiranje medicinskih djelatnika proteklo bez izgreda. Važna je informacija da od danas posjetitelji najbližima u Bolnicu mogu ući samo s Covid potvrdom.

Od danas zaposleni u zdravstvu i socijalnoj skrbi za dolazak na posao moraju imati Covid potvrde. Da bi provjerio kako protječe primjena tih mjera, ministar zdravstva Vili Beroš jutros je bio u zagrebačkom KBC-u, no dočekali su ga prosvjednici. Protiv uvođenja potvrda prosvjedovalo se i ispred splitskoga KBC-a, no, u Puli je jutrošnje testiranje medicinskih djelatnika proteklo bez izgreda.

Testiranju je, prema evidenciji Opće bolnice Pula, danas trebalo pristupiti 162-oje djelatnika, dok su covid potvrde cijepljeni te djelatnici koji su preboljeli koronavirus predali još prethodnog tjedna. U pojedinim hrvatskim bolnicama bilo je izgreda djelatnika zbog obveze testiranja – u pulskoj Bolnici, ono je obavljeno bez izgreda i bez problema, kaže glavna sestra Opće bolnice Pula Irina Pucić.

Jutros u Puli nije bilo negodovanja, nikakvih opstrukcija ni  prosvjeda. Svi su to mirno odradili. Uzet im je bris i vratili su se na svoja radna mjesta. Odnosno krenuli su raditi na svojim radnim mjestima, pojašnjava Pucić. Ova je obveza testiranja veliko opterećenje za zdravstveni sustav. Organiziramo se da najmanje opteretimo radni proces. Danas je bio prvi dan, sve je prošlo mirno, izvijestila je Irina Pucić i dodala kako očekuje da tako biti i dalje.

Svi su nalazi testiranih djelatnika negativni. Djelatnici će se, prema Odluci Ministarstva zdravstva, testirati najmanje dva puta tjedno i zasad država pokriva te troškove. Inače, 75 posto zaposlenika preboljelo je covid ili je cijepljeno. Trenutno se 23 pacijenta liječi od covida u pulskoj Bolnici; većina ih nije cijepljena. Važna je informacija da od danas posjetitelji najbližima u Bolnicu mogu ući samo s Covid potvrdom.

A Stožer civilne zaštite Istarske županije poziva i dalje sve zainteresirane odrasle osobe, koje se nisu cijepile protiv Covid-19 bolesti da slobodno pristupe cijepljenju bez zakazanog termina. Mogu se, ističu iz Stožera, cijepiti samo osobe koje dosad nisu cijepljene, a na cijepljenje je potrebno donijeti osobnu iskaznicu odnosno putovnicu i karticu zdravstvenog osiguranja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Testiranje u Puli bez izgreda, Covid potvrde od danas i za posjet Bolnici