Tjedan filantropije u Puli: aktivnosti za djecu i poslovni sektor

Tjedan filantropije u Puli: aktivnosti za djecu i poslovni sektor

Foto: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva/ustupljena fotografija

S ciljem poticanja filantropskog djelovanja i osvještavanja o važnosti filantropije, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i ove godine obilježava Tjedan filantropije. Uz aktivnosti koje su usmjerene djeci, posbean naglasak stavljen je na korporativnu filantropiju.

Spajanjem tih dviju skupina kroz akciju u sklopu manifestacije "Hrvatska volontira" cilj je poticati i korporativno volontiranje.

U sklopu manifestacije "Hrvatska volontira", Zaklada organizira volontersku akciju umrežavanjem nekoliko dionika: Dječji Vrtić Maslačak Pula, Natura Histrica - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije, Svijet biljaka d.o.o., Max City d.o.o. te Brioni d.o.o.

Tema ovogodišnje kampanje je ekologija, a uz pomoć volontera i djece iz vrtića izraditi će se hotel za kukce i postavi na području nasada Svijeta biljaka d.o.o. u Vodnjanu. Nakon volonterske akcije organizirat će se izložba fotografija sa volonterske akcije za širu javnost prvo u prostorima Max City Stoja, a potom i u bunkeru na području Šijanske šume koji Natura Histrica uređuje za otvorenje javnosti. Kampanja je organizirana s ciljem podizanja svijesti o očuvanju okoliša i kvalitete života u zajednici te važnosti korporativne filantropije.

U suradnji s HGK - Županijskom komorom Pula, održano je predavanje "Strateška korporativna filantropija“. Cilj predavanja bio je upoznati predstavnike poslovnih subjekata o važnosti strateške korporativne filantropijete njezineu povezanosti i uloge koju ima u ostvarenju strateških ciljeva poslovnog subjekta te kako utječe na ESG (Environmental, Social, and Governance) čimbenike. U sklopu predavanja predstavljeni su i rezultati istraživanja "Korporativna filantropija u Istri“. Nakon predavanja održana je otvorena rasprava na tu temu.

Već tradicionalni "Lov na filantropsko blago Pule“ 1. listopada okupit će timove iz 9 osnovnih škola: Šijana, Kaštanjer, Veli Vrh, Monte Zaro, Centar, Škola za odgoj i obrazovanje, Veruda, Talijanska škola Giuseppina Marinuzzi Pula te Petra Studenca Kanfanar. "Lov na filantropsko blago Pule“ temelji se na Filantropskoj mapi grada Pule – Turističkom itinereru pulskih filantropa koji je Zaklada izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule i povjesničarem Andrejom Baderom. Kao i proteklih godina u "Lovu“ sudjeluju ekipe sastavljene od 4 učenika uz voditelja, a koje se kreću po užem dijelu centra Pule te odgovaraju na postavljena pitanja i zagonetke "Pulskih filantropa“ koje će utjeloviti glumci Teatra Naranča. 

Republika Hrvatska se svake godine uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici.

Tjedan filantropije ove godine počinje 1. listopada, upravo na Europski dan filantropije i zakladništva, a traje sve do 10. listopada.