Tjedan skretanja pažnje na poremećaje u prehrani

Tjedan skretanja pažnje na poremećaje u prehrani

Udruga Nada od 24. veljače organizira niz aktivnosti s ciljem skretanja pažnje na poremećaje u prehrani (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Diljem zemlje nizom predavanja i informativnih akcija obilježava se Tjedan skretanja pažnje na poremećaje u prehrani. Prema informacijama udruge Nada koja se na nacionalnoj razini bavi ovim problemom, od poremećaja u prehrani obolijeva sve veći broj osoba.

Anoreksija, bulimija, ortoreksija, kompulzivno prejedanje… To su samo neke bolesti sa sve većom pojavnošću u društvu. Iako je oboljelih sve više, ljudi ne žele progovoriti o tom problemu, kaže Gordana Vudragović iz udruge Nada, po struci medicinska sestra i majka oboljele jedanaestogodišnjakinje koja se s anoreksijom i bulimijom bori od četvrte godine.

Uzroci poremećajima još su neistraženi. Nakon brojnih psihologa, liječnika, pravobranitelja, ministarstva, kojima se obraćala za pomoć, Gordana je danas još na početku. Ja ni dan danas ne znam što je njoj okidač, mogu samo pretpostavljati. Na kraju dođeš u situaciju da gledaš što smiješ reći, što ne smiješ, da nešto ne napraviš krivo. Jer nitko te ne uputi kako se ponašati prema tom djetetu, priča Gordana.

U Hrvatskoj su prošle godine, prema podacima udruge Nada, od posljedica ovih bolesti umrle 43 osobe. Naš zdravstveni sustav, kaže Gordana Vudragović, još ne može podnijeti teret liječenja. Razvijene zemlje oboljelima pomažu u posebnim ustanovama i sustavnim pristupom liječenju. Oboljeli su smješteni u te kuće u kojima s njima rade i nutricionist, i gastroenterolog, i ginekolog, psihijatar... Cijeli liječnički tim.

Kroz udrugu Nada prošlo je preko sto tisuća oboljelih, i svakim danom prolazi ih više. Svih dobnih skupina. Od male djece pa do, bila je tu i bakica od sedamdeset, osamdeset godina. Pa neka mi netko kaže da ona želi biti mršava, dodaje Gordana.

Zadatak je društvene zajednice govoriti o tome, poslati poruku oboljelima i njihovim obiteljima da nisu sami, te potaknuti zdravstveni sustav da se više bavi poremećajima u prehrani.

U Tjednu skretanja pažnje na poremećaje u subotu je na pulskoj tržnici održan Info dan u kojem su sudjelovali liječnici i članovi udruge. A u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak će se, u 18 sati, u organizaciji udruge Aktivna, održati predavanje o temi 'Hrana kao saveznik'. Govorit će liječnici, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, psihoterapeuti i članovi udruge Nada.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Tjedan skretanja pažnje na poremećaje u prehrani