Tri bivše vojne zone u Puli prenamijenit će se u turističke svrhe

Tri bivše vojne zone u Puli prenamijenit će se u turističke svrhe

Dusko Marusic/PIXSELL

Tri bivše vojne zone u Puli, ukupne površine čak 250 hektara, prenamijenit će se u turističke svrhe i dati u dugogodišnju koncesiju. Riječ je o Muzilu, Hidrobazi i Saciorgani. U rujnu je o tome potpisan sporazum između Vlade i pulske gradske vlasti.

Najveća pulska bivša vojna zona Muzil, veličine oko 250 nogometnih igrališta, dodijelit će se zasad nepoznatom koncesionaru koji bi trebao ulagati u turizam. Rok koncesije od 99 godina u Hrvatskoj još nije viđen, upozorava znanstvena savjetnica Instituta Ivo Pilar Saša Poljanec Borić.

"Osobno mislim da to otvara pandorinu kutiju i možda bi za javnost bilo zgodno reći da je napoznatija koncesija izdana na 99 godina, izdana 1842. nakon ratova u Hong Kongu."

Pročelnik pulskog Odjela za prostorno planiranje Giordano Škuflić objašnjava kako žele privući investitore.

"Moramo znati da onaj tko dođe, da mora imati neke godine da bi taj novac vratio, da bi oplemenio...Na kraju, ako to bude kvalitetno i pozitivno - grad i građani će imati samo pozitivne rezultate. komunalnu naknadu, doprinose, radna mjesta, itd."

Ako pak ne bude kvalitetno, nepovratno su izgubljeni veliki prostorni resursi grada, smatraju u Zelenoj Istri. Naime, na području sve tri bivše vojne zone trebali bi niknuti turistički sadržaji s hotelima ukupno gotovo 8 tisuća gostiju. Predsjednica udruge Dušica Radojčić:

"Nismo čuli ni za jedno dokumentacijsko uporište koje bi pravdalo te turističko-ugostiteljske projekte, da li su nam uopće potrebni, da li su nam potrebni u toj količini i da li zaista cijeli priobalni prostor moramo potrošiti na turizam i ugostiteljstvo."

 Turistički radnici slažu se da Puli trebaju hoteli želi li doista biti gradsko turističko odredište. Jer od 25 tisuća gostiju, pulski hoteli zasad mogu primiti samo 10-ak% njih. Ipak, struka je jasna - bez ekonomskih studija, studija troškova, isplativosti i opravdanosti - nema jamstva da će projekti, za koje će se raspisati koncesija - uistinu i uspjeti.

PROMJENE_PULSKOG_GUP_A